Omlet z ricotty.

14 lipca




OMLET Z RICOTTY
/przepis własny/

125 g ricotty
30 g mąki graham
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) 
łyżka syropu daktylowego

Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować* na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.

Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!


* do miksowania ciasta używam blendera Illumina 4 w 1 marki Russell Hobbs.



You Might Also Like

7 komentarze

  1. Z marakują i jagodami zjem wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje omlety w skali grubości i puszystości są jedyne w swoim rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przetestowane, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że omlet się udał. Masz może jego zdjęcie? Jeśli tak, możesz zamieścić je na fanpage'u pod linkiem do omletu. Jestem bardzo ciekawa Twojego wykonania :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Niestety, zdjęć nie robiliśmy... zresztą, po prawdzie to nie mam w sobie tego talentu, który pozwalałby jedzeniu stawać się ładnym i wartym fotografowania :) A najważniejsze i tak było, że smaczne! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. to prawda, wygląda przepięknie, omlet gigant :D i na pewno smaczny - nie miałem okazji jeść takiego ale do listy wykonania u siebie zapisuję :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj