Omlet a'la tiramisu.

22 lipca



OMLET A'LA TIRAMISU
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/

100 g mascarpone
40 g mąki z zielonych bananów
(może być gryczana, pszenna lub inna)
ok. 40 ml espresso 100 % Arabica
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin
płaska łyżka konfitury malinowej bio
+
dowolny jogurt i owoce oraz
ekologiczne chipsy owocowe jabłko - czarna jagoda

Wszystkie składniki oprócz oliwy zmiksować na gładką masę. 
Odstawić na 10 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić, wylać doń masę 
i smażyć na małym (!) ogniu około 5 minut z każdej strony.

Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!

***
Wszystkie składniki wyróżnione kursywą możecie kupić
w sklepie internetowym z ekologicznymi przysmakami prosto ze słonecznej Italii:

Jeśli lubicie włoskie produkty, koniecznie rzućcie okiem.
Wybór jest naprawdę duży, więc na pewno  każdy znajdzie coś dla siebie :)

Ostatnio w moje ręce trafiły nie tylko produkty, których użyłam do przygotowania tego przepisu,
ale także inne:
bruschetta z borowików,
krem ze szparagów, 
obłędnie pyszne ciasteczka cantucci z migdałami
oraz kolejne płatki śniadaniowe do kolekcji (tym razem truskawkowe).

PS. Bruschetta z borowików to teraz mój nr 1 w dodatkach do... sałatek!




You Might Also Like

4 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj