Bezglutenowe pierogi z jagodami i ricottą... gotowane na parze!

31 lipca


Przygotowane w nieco mniej tradycyjny sposób, a równie smaczne. 
Koniecznie spróbujcie, jeśli lubicie ricottę :)



PIEROGI Z RICOTTĄ I JAGODAMI GOTOWANE NA PARZE
/przepis własny/

55 g mąki ryżowej
25 g mąki z tapioki
szczypta soli
żółtko
60-70 ml ciepłego mleka ryżowego
łyżeczka oleju kokosowego
150 g ricotty + 2 płaskie łyżki miodu wielokwiatowego + jagody

Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dolewać mleko, mieszając łyżką. 
Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
 Odłożyć na około 15 minut i  przygotować nadzienie.
Ricottę zmiksować z miodem, a jagody umyć i lekko podusić widelcem.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. 
Do środka wkładać porcje nadzienia, odrobinę jagód i lepić.
Sito* urządzenia (lub garnka do gotowania na parze)
posmarować olejem, aby pierogi nie przywierały.
Układać pierogi na całej jego powierzchni, unikając jednak ich stykania.
Przykryć i gotować około 5 minut.
Po tym czasie ostrożnie wyjąć i podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

* pierogi ugotowałam w multifunkcyjnym wolnowarze (Cookpot), o którym pisałam TUTAJ

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Ale super przepis! Ciasto nie rozwala się? :)
    Zapraszam do siebie :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie podane *.*
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Właśnie kiedyś zastanawiałam się, czy nie wyszłyby fajne pierogi z parowaru :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj