Placuszki twarogowe z morelami.

26 czerwca






TWAROGOWE PLACUSZKI Z MORELAMI
/przepis własny/

250 g półtłustego twarogu typu klinek
30 g mąki pszennej graham
35 g mąki bananowej 
(można zastąpić kokosową lub z kassawy)
3 krople ekstraktu migdałowego
3 łyżeczki syropu z kwiatu kokosa
1/4 łyżeczki sody
jajko klasy XL
morele (dwie podzielone na cząstki)
olej kokosowy do smażenia (u mnie ulubiony od Tropicai)

1. Twaróg rozgnieść z jajkiem, obiema mąkami i syropem.
2. Dodać ekstrakt migdałowy i sodę.
3. Zwilżonymi dłońmi formować kulki, a do środka wkładać po cząsteczce moreli.
4. Kłaść na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię, lekko spłaszczając.
4. Smażyć na najmniejszym ogniu (pod przykryciem) do momentu zarumienienia, z obu stron 
(z pierwszej strony około 5-6 minut).
Uwaga: placki pod wpływem soku z moreli lekko się "rozpłyną"
 dlatego też ważne jest jedynie lekkie ich spłaszczenie.
5. Podawać z dowolnymi dodatkami 
(u mnie SukrinMelis jako cukier puder, sos kakaowo-rumowy, truskawki i morele).

Smacznego!

You Might Also Like

10 komentarze

  1. Wyglądają obłędnie! Pięknie udekorowałaś talerz :) <3
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Lubię ładnie przystrojone posiłki :)

      Usuń
  2. Super placuszki, śniadanie pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z cukrem pudrem i sosikiem wyglądają nieziemsko <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że od razu dołączyłaś przepis na te pyszności :) Chętnie z niego skorzystam w najbliższym czasie gdy tylko nabędę morele ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie! Daj znać jak już zrobisz, czy smakowały :)

      Usuń
    2. Dzisiaj robiłam :) Użyłam mniejszej ilości składników i mąkę kokosową, a ponieważ radziłaś mocno nie spłaszczać, to w sumie wyszły mi takie knedle z patelni ;) Bardzo smaczne i sycące śniadanie. Polecam! Innym razem nadzieję jagodami/borówkami, będzie pycha! <3 ;)

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj