Owsiane pancakes z kokosem.

17 czerwca



OWSIANE PANCAKES Z KOKOSEM
/przepis własny/

Składniki na ciasto:

35 g (1/4 szklanki) bezglutenowych płatków owsianych (Provena)
35 g (1/4 szklanki) mąki kokosowej
ok. 140-170 ml mleczka kokosowego
szczypta soli
duże jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka suszonej żurawiny
łyżka ekologicznej oliwy z oliwek extra virgin (Bio Levante)
mała garść pokruszonych w blenderze plastrów kokosa (Bio Planet)
łyżka erytrolu (Agnex)

Do podania:

organiczna kawa 100% Arabica (Alce Nero)
napojem kokosowym bio (Bjorg)

+

serek śmietankowy wymieszany z erytrolem oraz 
ekstraktem z Dong Quai Forte (Aura Glob Trade)

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić na 5 minut.
Następnie zmiksować je z mąką, solą, jajkiem, proszkiem
do pieczenia i erytrolem na gładką masę (która powinna być gęstsza niż na naleśniki),
a następnie dodać drobno pokruszone plastry kokosa i suszoną żurawinę.
Odstawić na 5 minut, aby żurawina wchłonęła nadmiar wilgoci z ciasta.
Na patelni rozgrzać oliwę i rozprowadzić ją po całej powierzchni.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około 4 minut z każdej strony.
Po tym czasie zdjąć i podawać z kawą,
twarożkiem, plastrami kiwi i cukrem pudrem trzcinowym.

Smacznego!

***


Wszystkie produkty wyróżnione kursywą 
dostępne są w eko sklepie internetowym

biogo.pl

biogo.pl

gdzie możecie wybierać spośród przeszło 3 000 ciekawych,
ekologicznych produktów w przystępnych cenach.
Polecam!



You Might Also Like

6 komentarze

  1. Ja mam pytanie trochę z innej beczki - chodzi o pieczone owsianki, serniczki, kasze itp. a mianowicie, zawsze gdy dodaję inne owoce (oprócz banana, gruszki lub jabłka) czyli np. czereśnie, morele, truskawki, to ciastko nigdy nie chce mi się dopiec. Po godzinie pieczenia masa nadal jest płynna, bardzo tego nie lubię :( Zachowuję wszystkie proporcje jak w przepisach. Czy to kwestia piekarnika? Bo np. śniadaniowe serniczki, które w przepisie mają 30 minut pieczenia, ja piekę około godziny. Masz jakiś pomysł co to może być i czy da się ustrzec tego wypływania soków ze świeżych owoców? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są dwie metody.

      Pierwsza, najzwyczajniejsza - dodać mniej owoców i dodatkowo obtoczyć je w mące.
      Druga - zagęścić masę - np. do serniczka, zamiast dwóch łyżek budyniu - trzy.
      Dodatkowo - w wypadku sernika - użyć możliwie jak najgęstszego twarogu - najlepiej tego typu "klinek" lub "krajanka".

      PS. Do zagęszczania i obtaczania polecam mąkę kokosową lub bananową, które są wyjątkowo chłonne.


      Co do piekarnika, również może być winowajcą w tym wypadku. Pamiętam, że w starym piekarniku serniczek musiałam piec nawet 40 minut! Teraz wystarczy ok. 20 :)

      Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie placki - są idealnie nadziane ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba nie jadłam takich pancakes

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis przepisem, ale jakim cudem udało Ci się uzyskać kształt serduszek? ;) Masz jakąś specjalną foremkę? Szukam takiej (a są tylko patelnie, które nie są zbyt dobre… chodzi o powłokę) od bardzo dawna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, używam silikonowych foremek w kształcie serc. :)

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj