Cukiniowe placuszki na drożdżach.

05 czerwca


CUKINIOWE PLACUSZKI DROŻDŻOWE /1 PORCJA/
[przepis własny]

SKŁADNIKI NA CIASTO:

150 g cukinii
szczypta wanilii burbońskiej
łyżka syropu klonowego
pół szklanki mąki żytniej razowej (65 g)
65 g serka naturalnego 
1 jajko
1/2 łyżeczki drożdży instant

Cukinię starkować na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody.
Dodać wanilię, syrop, mąkę i drożdże. Wymieszać.
Połączyć z serkiem i jajkiem, jeszcze raz porządnie wymieszać aby masa stała się jednolita.
Na natłuszczonej i rozgrzanej patelni smażyć z obu stron na średnim ogniu około 5 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

SEREK MALINOWY:

100 g serka naturalnego
łyżka cukru pudru
kilka malin
łyżeczka wiórek kokosowych

Serek połączyć z cukrem pudrem, wiórkami kokosa i rozgniecionymi.


Smacznego!

You Might Also Like

1 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj