Orzechowa owsianka z superfoods i bananem.

18 lutego


Kremowa, intensywnie orzechowa, gęsta i super zdrowa...
... czyli owsianka idealna!

Banan zastąpił cukier i nadał pięknego aromatu, nasiona kakaowca sprawiły, 
że przyjemnie się chrupało, a wiśnia peruwiańska i jagody goji przełamały słodycz banana. 
Przyznam, że pierwszy raz w życiu jadłam wiśnię peruwiańską, która była miękka i soczysta. 
Do tej pory zawsze trafiałam na suchą, niesmaczną i zbyt kwaśną... a tutaj miłe zaskoczenie! :)



OWSIANKA ORZECHOWA
/przepis własny/

Składniki na owsiankę:

50 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonne)
10 g mielonych orzechów laskowych
10 g surowych nasion chia bio
450 ml mleka z orzechów laskowych (mniej, jeśli macie np. płatki górskie)
pół dużego, dojrzałego banana

Do podania:

surowe nasiona kakaowca
suszona wiśnia peruwiańska
suszone jagody goji
jogurt

Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki, 
orzechy, pokrojonego banana i nasiona chia.
Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Gotować około 5-6 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia.
Po tym czasie dodać pasek czekolady i cały czas mieszać.
Gotować jeszcze około minuty, po tym czasie
lekko ostudzić i przelać do miseczki.
Udekorować i podawać.

Smacznego!



***
Wszystkie produkty wyróżnione pogrubioną czcionką możecie kupić w sklepie internetowym
***
Polecam, bo nie dość, że wszystkie produkty posiadają certyfikat ekologiczny, 
to jeszcze wyróżniają się naprawdę wysoką jakością :)

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Muszę wreszcie zakupić te nasionka, bo ciągle tylko obserwuję przepisy z ich udziałem i tylko robie się głodna. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiśni peruwiańskiej jeszcze nie jadłam... U mnie niestety trochę nudno w kwestii owsianki, b zazwyczaj wygląda podobnie, a ta Twoja to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką wersją można się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj