Ekologiczne produkty Allos!

11 lutego


Jeśli jesteście częstymi gośćmi internetowych sklepów ze zdrową żywnością lub 
macie dostęp do niemieckich produktów, zapewne nie raz spotkaliście się z produktami Allos. 

Jest to kolejna marka, która produkuje naturalne, zdrowe płatki śniadaniowe, słodycze, pieczywo, syropy i przekąski. Wszystkie wytwarzane są z organicznych surowców, bez użycia sztucznych polepszaczy smaku i konserwantów. Ponadto nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie ani rafinowanego białego cukru (z wyjątkiem marki De Rit). Ciastka i batoniki słodzone są miodem, roślinnymi syropami lub suszonymi owocami. Brzmi świetnie, a jak ze smakiem?


* Allos Frühstücksbrei Vital z amarantusem i nasionami chia

Od strony wizualnej, opakowanie jest estetyczne i zachęca do spróbowania.

W środku znajdziemy:

pełnoziarniste płatki owsiane*, pełnoziarniste płatki orkiszowe*, zmielony popping z amarantusa 16%*, nasiona chia 9%* (Salvia hispanica), jabłka suszone*, migdały siekane, 
mielone siemię lniane*, wanilię burbońską *.

* składniki z upraw ekologicznych

Jak widać, skład jest wprost idealny.

Do przygotowania użyłam 200 ml ciepłego mleka i około 60 g mieszanki. Po zamieszaniu i odczekaniu około 7 minut uzyskujemy gęstą, aromatyczną owsiankę. W smaku jest lekko słodka, z dyskretną, orzechową nutą. Przyznam, że wolałabym popping w wersji niezmielonej, ale taki jednolity "budyń" równie dobrze smakuje. Warto dodać do niej wyrazistych dodatków, np. prażonych orzechów, cytrusów czy sosu czekoladowego.

* Allos Hofgemüse Torstens Tomate Lauch 

To pasta z pora i pomidorów, świetna do kanapek i dań obiadowych. Zawiera sporą ilość drobno krojonych, chrupiących (!) warzyw. W smaku zaskakująco świeża, z dużą przewagą pomidorów. Prawie jak ta, zrobiona w domu! Plus za miły akcent w postaci nasion słonecznika.

Skład również niczego sobie: pomidory 42%, nasiona słonecznika, marchew 10%, olej słonecznikowy, por 8%, przecier pomidorowy 5%, syrop z agawy, skrobia ziemniaczana, suszone pomidory 1,5%, czosnek 1,5%, zagęszczony sok z cytryny, sól morska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa .

* Allos sos z wiśni amarena

Skład: wiśnie* 55%, syrop z agawy*, sok winogronowy*, zagęszczony sok jabłkowy*, zagęszczacz: mączka chleba świętojańskiego*, sok z cytryny*, wanilia burbońska *, naturalny ekstrakt z gorzkich migdałów


Uwielbiam wszelkiego rodzaju konfitury owocowe z migdałową nutą, dlatego sos przypadł mi do gustu. Wiśnie amarena w syropie to jak dla mnie jedne z najlepszych tego typu przetworów, więc w tym sosie spodziewałam się podobnego smaku i absolutnie się nie zawiodłam. Smak jest mocno owocowy i słodki, podkreślony przez wanilię i lekką goryczkę gorzkich migdałów. Plus za brak rafinowanego cukru. Najlepszy do placków, gofrów i omletów :)



* Allos pieczywo chrupkie amarantusowe wielozbożowe

Ekologiczne pieczywo chrupkie, podobne do popularnego pieczywa z supermarketów, jednak ma w swoim składzie kminek, len i kolendrę, z którymi w tego typu wypiekach spotykam się po raz pierwszy. Jak dla mnie rodzaj użytych przypraw całkowicie zmienia smak każdego produktu, dlatego mogę powiedzieć, że ten chlebek ma w sobie "to coś". :)

Skład: pełnoziarnista mąka żytnia* (68%), pełnoziarnista mąka amarantusowa* (20%), mieszanka ziaren 8% (sezam*, len*, gryka*, owies*), sól morska, kminek*, kolendra*.

*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-001.

* De Rit miodowe ciasto z mąki żytniej pełnoziarnistej

Składniki: 
mąka żytnia pełnoziarnista* (33,5%), inwertowany syrop cukru trzcinowego*, 
miód* (27%), mąka żytnia* (11,4), kwasek (wodorowęglan sodu), cynamon*.

Bez dwóch zdań, to najlepsze "kupne" ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam. Zwykle są one napakowane całą tablicą Mendelejewa, a tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie tak samo. Porządna ilość cynamonu i zaskakująco wysoka zawartość miodu sprawia, że ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota.

* Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa z pomidorów.

Skład: 
woda, olej kokosowy*, koncentrat pomidorowy* (14%), tofu* (woda, soja*, koagulant: siarczan wapnia), pomidory* (8%), cebula*, skrobia ziemniaczana*, drożdże*, zagęszczony sok jabłkowy*, białko roślinne*, sól morska, przyprawy*, olej słonecznikowy*, czosnek*, sos sojowy* (woda, soja*, sól), pietruszka*, bazylia*, substancja zagęszczająca: guma guar*

Skład już trochę dłuższy niż w przypadku poprzednich produktów, jednak poszczególne składniki wydają się być OK, no może z wyjątkiem gumy guar, która podobno może uczulać.

Według producenta pasta ma stanowić alternatywę dla pasztetu i w sumie smakuje całkiem nieźle. Uwielbiam tofu, czosnek i pomidory, które były bardzo dobrze wyczuwalne, także pasta szybko zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach :) Plus za idealnie dobrane przyprawy.

* Allos mus z mango (75%)

Mus z owoców mango, słodzona syropem z agawy, bez dodatku białego cukru.

Skład: 
przecier z mango* 75%, syrop z agawy*, środek żelujący: pektyna, sok z cytryny*, cytrynian wapnia.

*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-001.

Ten mus musiał zmierzyć się z "bardziej rygorystycznymi" wymogami, ponieważ mango to jeden z moich ulubionych owoców.

Co urzekło mnie w nim najbardziej? Przede wszystkim konsystencja. Nie przepadam za galaretami, które można dosłownie kroić nożem. Wolę właśnie takie, delikatne przeciery. Skład niczego sobie, ponieważ podobnie jak w innych produktach, nie znajdziemy w nim białego cukru, sztucznych barwników ani konserwantów.

W smaku intensywnie owocowy, o dziwo nie za słodki 
(w końcu mango z natury jest bardzo słodkie). 
Uwaga! Trzeba bardzo szybko go zużyć, ponieważ w lodówce wytrzymuje około 4 dni, co mimo wszystko świadczy o braku sztucznych dodatków i można to uznać za dowód "naturalności" :)
Testowałam w połączeniu z lodami, na gorącej grzance jak i z kaszką kukurydzianą. 
We wszystkich zestawieniach wypadł wyśmienicie.

* Allos Hochlandblütenhonig - miód wysokogórski z obszaru Sierra Madre.

Ciekawostką jest fakt, że Sierra Madre (położone w Meksyku) 
jest jednym z ostatnich naturalnych "rajów" na świecie. 
Miód zbierany jest z bardzo wysokich, nasłonecznionych terenów 
położonych na wysokości 1 500- 2000 m npm. 
Zachwyca słonecznym kolorem, kremową  konsystencją i delikatnymi nutami kwiatów.
Najważniejsze jest jednak to, że... drapie w gardło, co świadczy 
o wysokiej jakości i właściwościach antybakteryjnych. 
Uwielbiam go w klasycznym połączeniu z tostem, masłem i twarogiem albo z serkiem wiejskim (mój hit z dzieciństwa), ale równie dobrze nada się do pancakes czy owsianki.

Podsumowując, ze wszystkich testowanych produktów jestem niemal w 100 % zadowolona.
Jeśli tak jak ja poszukujecie naturalnych i jednocześnie smacznych produktów, 
koniecznie rozejrzyjcie się za marką Allos. 

Całą ofertę znajdziecie na oficjalnej stronie







You Might Also Like

14 komentarze

  1. Uwielbiam takie zdrowe, naturalne produkty, bez konserwantów, chemii, samo zdrowie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. same pyszności... aż oczy jedzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne produkty! Szkoda, że w sklepach nich nie dostanę...

    Zapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, że za jakość trzeba płacić więcej niż za coś co niszczy zdrowie ... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego napisałaś, że są pozbawione rafinowanego cukru, skoro dalej wymieniasz takie pozycje jak "inwertowany syrop cukru trzcinowego" i "syrop z agawy"? W czym one są lepsze od białego cukru? Bo to, że "ekologiczne" w żadnym stopniu nie zmniejsza ich bezwartościowości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za spotrzegawczość.

      Firma Allos oferuje w swoim sklepie internetowym również produkty innych marek (zdaje się, że jest ich dystrybutorem na terenie Niemiec), dlatego też powinnam zaznaczyć "brak rafinowanego białego cukru" jedynie w produktach opatrzonych logo marki Allos. Marka De Rit z kolei zawiera już inwertowany syrop cukru, a więc cukier rafinowany.

      Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny i dlatego uważam go za zdrowszy od białego cukru z buraka :)

      "Ekologiczność" zaś sprawia, że można je uznać za zdrowsze, ponieważ nie są poddawane obróbce z użyciem substancji chemicznych.


      Usuń
    2. Nie masz niestety racji w obu kwestiach ;)
      Indeks glikemiczny nie jest absolutnie wyznacznikiem wartości prozdrowotnej danego produktu. Przecież parówka nie jest zdrowsza od owsianki, choć ma o wiele niższy IG. Syrop z agawy zaś ma większą zawartość fruktozy niż syrop glukozowo-fruktozowy, a ta zjadana z takich produktów jest szkodliwa i zapewnia niższe poczucie sytości niż glukoza. Jest zatem nawet gorszym wyborem niż cukier.
      Produkty ekologiczne są traktowane "naturalnymi" substancjami, a nie "chemicznymi". Kwas solny, którego używa się do produkcji syropów jest naturalny, tak samo jak i wiele innych związków i toksyn.

      Usuń
    3. No właśnie i to chyba oczywiste, że lepsza naturalna "toksyna" niż sztuczna? A tak w ogóle jeśli już zagłębiamy się w kwestie zdrowotności, to co powiesz na fakt, że wraz z powietrzem wdychamy więcej toksyn, niż przyswajamy z jedzenia...? Biliony bakterii, oparów... Strach oddychać! Wszędzie są trucizny, trzeba tylko wybierać "mniejsze zło". Tak więc do racji, to nie masz jej w 100% ani Ty ani ja :)

      Co do kwasu solnego - kurczę, jakim cudem jeszcze żyjemy, skoro kwas solny jest produkowany przez nasze żołądki?

      Pozdrawiam 😊

      Usuń
  6. Akurat na tę firmę się nie natknęłam, ale ten mus z mango jest ciekawą propozycją :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe produkty, jednak my wolimy wybierać te polskie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i wolicie Państwo sami konsumować te polskie, ale w swoim sklepie sprzedajecie produkty z Chin (np. spirulina, chlorella, pasta z orzechów ziemnych), więc nie ma się czym chwalić :) Jak mam jeść "pseudopolskie z Chin", to wolę jeść niemieckie. ;]

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj