Ciasto z pełnoziarnistej komosy ryżowej. Walentynkowe śniadanie.

14 lutego


Pierwszy raz spotkałam się z pełnoziarnistą komosą ryżową. 
Nie wiem jak jest z innymi, ale nigdy wcześniej nie widziałam 
na opakowaniu wzmianki o "pełnoziarnistości" tego pseudozboża :)
W smaku nie ma jakiejś diametralnej różnicy, jednak z pewnością
 jest ona zdrowsza niż wersja oczyszczona!
Co do ciasto - jak zwykle 
(wiem, wiem, niespecjalnie skromna jestem)
wyszło przepyszne!
Delikatne jak chmurka, z chrupiącą komosą,
sycące, naturalnie słodkie, w środku skrywające niespodziankę...
... i oczywiście bardzo zdrowe!
W sam raz na początek dnia pełnego wyzwań!

Sernikowe ciasto z pełnoziarnistej komosy ryżowej nadziane czekoladą podane
 z bazylia i wegańską, surową czekoladą z rodzynkami i rumem



SERNIKOWE CIASTO Z KOMOSY RYŻOWEJ Z CZEKOLADĄ
/przepis własny/

szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie ekologiczny)
łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki syropu klonowego
jajko
ok. 30 g wegańskiej czekolady
200 g twarogu sernikowego

Komosę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez całą noc)
zmiksować z mąką, twarogiem, jajkiem, solą, 
proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Część masy przelać do kokilki, włożyć połowę czekolady, przykryć pozostałą częścią.
Zapiekać przez ok. 20-30 minut (u mnie tryb "ciasto")
Ostudzić i podawać z pozostałą czekoladą.
Uwaga: czekoladę można umieścić na cieście po wyłączeniu piekarnika,
a następnie rozprowadzić ją po wierzchu.

Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Już od dawna planuje zrobić coś z wykorzystaniem właśnie komosy. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba dawno mnie tutaj nie było...Jak tu pięknie (i smakowicie!)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj