Zdrowe naleśniki z serem.

07 stycznia


dietetyczne naleśniki, łatwy przepis na naleśniki, naleśniki kamut, pancakes, crepes recipe, easy recipe, breakfast, dessert, sweet crepes, słodkie naleśniki, georgelin, olej kokosowy, łatwe naleśniki, naleśniki jak zrobić

Po wdrożeniu gruntownych zmian w wyglądzie bloga, 
wracam do Was z nowym przepisem... na naleśniki! 
Nie znam osoby, która by ich nie lubiła i przypuszczam, że Wy też takiej nie znacie. :)
Wiadomo, że najlepsze, sprężyste ciasto uzyskujemy dzięki zastosowaniu mąki pszennej. 
Jednak w poniższym przepisie użyłam mąki z pszenicy starej odmiany, bardzo popularnej we Włoszech. Nie jest ona modyfikowana genetycznie i jest bogatsza w składniki odżywcze. 
Dzięki temu, naleśniki z mąki pszennej są po prostu zdrowsze :)
Jaka to odmiana? Przekonajcie się sami!

dietetyczne naleśniki, łatwy przepis na naleśniki, naleśniki kamut, pancakes, crepes recipe, easy recipe, breakfast, dessert, sweet crepes, słodkie naleśniki, georgelin, olej kokosowy, łatwe naleśniki, naleśniki jak zrobić

dietetyczne naleśniki, łatwy przepis na naleśniki, naleśniki kamut, pancakes, crepes recipe, easy recipe, breakfast, dessert, sweet crepes, słodkie naleśniki, georgelin, olej kokosowy, łatwe naleśniki, naleśniki jak zrobić

NALEŚNIKI Z MĄKI Z PSZENICY KAMUT
/przepis własny/

Ciasto:

szklanka mąki z pszenicy kamut
szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli

Nadzienie:

twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie:
mielona wanilia burbońska
konfitura z guawy
i mus z nektarynek i brzoskwiń

Sos żurawinowy:

200 g żurawiny duszonej na małym ogniu z syropem klonowym i odrobiną oleju kokosowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam
 na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało. 
Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni, na niewielkiej 
ilości oleju lub masła klarowanego. 
Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły. 
Dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć.
Po ostygnięciu nadziać serem i dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Co lepsze - naleśnik czy dodatki ? :) A blog prezentuje się super, warto było pozmieniać to i owo, oczywiście na lepsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic lepszego niż domowy naleśnik! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyka w nieco innym wydaniu :) Ta mąka i nietypowe konfitury mnie intrygują ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudownie - podoba mi się taka bogata żurawinowa polewa i twarożkowe wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleśniki, że tak powiem w wersji klasycznej a jednak "na bogato".
    Pozdrawiam pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam żurawinkę jako dodatek do wielu potraw :P

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj