Naleśniki z kokosowym twarożkiem.

15 stycznia


Ostatnio naleśniki coraz częściej pojawiają się na śniadanie, obiad lub kolację. 
W wersji śniadaniowej oczywiście na słodko, na obiad i kolację - na wytrawnie
 (ze szpinakiem i serem czy z warzywami w stylu meksykańskim). 
Ciasto naleśnikowe do dzisiejszego śniadania wykonałam z mąki pszennej graham
z dodatkiem jaglanej, a same naleśniki nadziałam twarożkiem wymieszanym
z prawdziwą wanilią oraz wiórkami i cukrem z kwiatu kokosa. 
Wyszły sprężyste i nie rozrywały się. Polecam!

Naleśniki jaglane


Naleśniki z mąki jaglanej

NALEŚNIKI Z MĄKI GRAHAM
/przepis własny/

Ciasto:

3/4 szklanki mąki graham
1/4 szklanki mąki jaglanej
szklanka mleka/mleka roślinnego
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli

Nadzienie:

twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie:
2 łyżki wiórków kokosowych
cukier z kwiatu kokosa

+
mus z mango, pestki dyni i wanilia do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam
 na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało. 
Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni, na niewielkiej 
ilości oleju lub masła klarowanego. 
Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły. 
Dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć.
Po ostygnięciu nadziać twarogiem i dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

***
Wanilię w proszku bio dostaniecie w sklepie internetowym

Biowitalni.pl

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Dawno nie jadłam naleśników... Musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna alternatywa dla zwykłych naleśników. :D Poproszę takie jutro na śniadanie. Mimo, że wolę Pancakes.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bosko, chętnie bym je zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna zmiana na blogu. Na plus! :)
    A naleśniki z serem uwielbiam najbardziej ;3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra! :) Naleśniki prezentują się bardzo apetycznie, chętnie bym spróbował :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj