Wegańskie drożdżówki z bananem.

20 stycznia


Ciasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta. 
W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale.
Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan!

Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik.
Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny smak i są bardzo twarde. 
Przed jedzeniem polecam namoczyć je i pozostawić na całą noc w mleku, np. kokosowym.

Drożdżówki w wersji mini

Zdrowe drożdżówki
 Mini drożdżówki podane z bananem, snackami z yaconu, orzechami tygrysimi i awokado
Drożdżówki na gryza

Ciekawi Was yacon i orzechy tygrysie?

Jeśli chcielibyście spróbować, to możecie dostać je w sklepie internetowym:

PureRaw - Natürlich - Roh - Vegan

***

WEGAŃSKIE MINI DROŻDŻÓWKI Z BANANEM
/przepis własny/

 40 g mąki pszennej graham
10 g mąki ryżowej
25 g proteinowej mieszanki do wypieku ciasta (można zastąpić mąką)
ok. 10 g świeżych drożdży
pokrojony częściowo w kostkę, częściowo w plastry banan
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
70 g jogurtu sojowego waniliowego
mleko sojowe do rozrobienia zaczynu
łyżeczka pasty waniliowej
dwie łyżki syropu klonowego
rozpuszczony olej kokosowy do posmarowania drożdżówki

Robimy zaczyn - drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko i cukier puder. Odstawiamy na 15 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy dowolne bakalie i nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy konfiturą, dekorujemy plasterkami gruszki i słonecznkiem, a następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy póki ciepła.

 Smacznego!

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Urocze :) Aż szkoda byłoby mi je jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat takie drożdżówki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Drożdżóweczki? I to jeszcze z bananem?! Nie no nie wytrzymam jak nie poznam przepisu! ;P
    Bardzo zatem o niego proszę :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj