Makowiec w wersji mini.

01 stycznia


Kochani, życzę Wam wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku, 
szampańskiej zabawy sylwestrowej, samych sukcesów, realizacji marzeń, 
optymizmu...a przede wszystkim zdrowia, bo bez niego nic się nie może udać :) 

Szczęśliwego Nowego Roku!

Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową podana z kantalupą, 
borówkami, serkiem waniliowym* i cynamonem
*serek stracił na widoczności przez posypkę z cynamonu :(


Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową
/przepis własny/

40 g mąki pszennej graham
30 g bio mąki kokosowej
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150 g jogurtu greckiego
mleko do rozrzedzenia ciasta
duże jajko
łyżka bio syropu z kwiatu kokosa
łyżeczka oleju kokosowego bio
łyżka bio wiórek kokosowych
3 łyżki masy makowej

Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. W drugiej misce wymieszać jajko, sól, jogurt, syrop i olej kokosowy.
Połączyć zawartości obu misek. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, rozrzedzić mlekiem (u mnie było to konieczne).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Do ciasta wmieszać wiórki kokosa, a następnie część przełożyć do silikonowej formy na muffinę.
Włożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta.
Piec ok. 15 minut w 200 stopniach (u mnie tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator).
Po tym czasie ostudzić, wyjąć i podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dr. Goerg

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Pyszne śniadanko na ten nowy rok. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poczwórnie kokosowa? Smaki idealne *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczęśliwego Nowego ROku! :*

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj