Dyniowy omlet.

03 stycznia






OMLET NA PUREE Z DYNI
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/

100 g puree z dyni
25 g mąki z pszenicy kamut (lub zwykłej)
15 g zmielonych orzechów włoskich Chandler (Bakalland)
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) 
łyżka syropu daktylowego

+ sos z żurawiny wielkoowocowej
+ migdały w płatkach (Bakalland)

Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. 
Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym 
ogniu około 5 minut z każdej strony.

Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

14 komentarze

  1. Skąd ty dynię wytrzasnęłaś O,o? Podziel się! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze sklepu z ekologiczną żywnością :)

      Usuń
  2. Nigdy niestety takiego nie jadłam, a wygląda tak niesamowicie! Obłędnie puszysty. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ładnie te kolory się kontrastują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudny puchacz Ci wyszedł !! :)
    Uwielbiam placki z dyni i w najbliższym czasie muszę zrobić taki omlet :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No jesteś mistrzynią w grubości omletów w całej blogosferze! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. KOcham wszystko co jest z dynią.

    OdpowiedzUsuń
  7. Troszkę późno tu trafiłam ale cóż sezon na dynię świeżo otwarty więc zaczęłam szperać i bardzo bym chciała spróbować tego przepisu ale mam pytanie: jaka mąka moze byc tutaj jeszcze wykorzystana zamiast wyzej wymienionej i zwykłej pszennej? Posiadam jaglaną, pełnoziarnistą żytnią i kokosową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast mąki z pszenicy kamut możesz użyć samej pełnoziarnistej żytniej, lub 15 g żytniej i 10 g mąki kokosowej lub jaglanej. Kokosowa mocno chłonie wilgoć, ale to nie przeszkadza - musi wyjść gęste ciasto. :)

      Pozdrawiam i zachęcam do podzielenia się wrażeniami oraz zdjęciem po przygotowaniu omletu :)

      Usuń
  8. Wyszperałam pełnoziarnistą mąkę pszenną i wyszedł w smaku bardzo dobry. Ale nie wiem czemu w ogóle nie jest podobny do twojego: niski, ciemny, w kolorze zielono-żółtym i na pewno nie puszysty tylko mokry i rozlazły. Poza tym wyszło mi ponad 10 minut smażenia z jednej strony. Cóż jak mówiłam w smaku bardzo dobry wiec się zajadałam ale spodziewałam sie puszystego biszkoptu :) Pierwszy raz robiłam omlet może to dlatego no i miałam inną dynię pewnie :) W każdym bądź razie na pewno będę korzystać z twoich przepisów a ten spróbuje kiedyś ponownie ;) Dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielony? To aż dziwne... A proszę do pieczenia masz świeży? Ważna jest też gęstość puree z dyni - ja zwykle piekę a potem miksuję. Wychodzi bardzo gęste. Jajka wielkości S, czyli male. Jeszcze kwestia orzechów, czy też je dodałaś czy po prostu 40g mąki?

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj