Wegański tofurnik z persymoną i nerkowcami!

02 grudnia

 Wegański tofurnik z persymoną podany z siekanymi raw nerkowcami,
orzechami cedrowymi i pestkami granatu

WEGAŃSKI TOFURNIK KOKOSOWY
/przepis własny/
/1 porcja/

350 g tofu naturalnego
25 g mąki kokosowej
łyżka wegańskiego zamiennika jajka w proszku + 2 łyżki mleka roślinnego
(można spróbować z "jajkiem chia" lub po prostu dodać łyżkę lnu mielonego)
szczypta soli
kopiasta łyżka wiórek kokosowych
kilka kropel ekstraktu waniliowego
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy
łyżka syropu z kwiatu kokosa
mała persymona
nerkowce i orzechy piniowe do dekoracji
(ja kupuję w PureRaw.de)

Tofu zmiksować na gładką masę z "wegańskim jajkiem" i solą.
Dodać mąkę kokosową, ekstrakt i syrop. Ponownie zmiksować.
Na koniec dodać wiórki kokosa i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie natłuścić, ułożyć pokrojone w plastry 2/3 persymony.
Następnie przełożyć doń masę, a na wierzchu ułożyć dwa pozostałe plastry owocu.
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Po tym czasie wyjąć i udekorować orzechami.
Jeść na ciepło lub zimno zależnie od preferencji.

Smacznego!

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Pyszności i to z tofu, coś niesamowitego. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta paczuszka nerkowców aż się do mnie uśmiecha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadlas na cieplo czy na zimno? boje sie ze jak wyjme to opadnie :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszący :D
    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno już nie robiłam tofurnika i bardzo Ci go pozazdrościłam :P Musiał smakować świetnie z dodatkiem persymony ;) W takich sernikach podoba mi się jeszcze to, że świetnie smakują i na ciepło i na zimno, więc zawsze można zrobić więcej, na kolejny dzień ;)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj