Wedo - organiczna mąka bananowa!

04 grudnia

Mąka bananowa Wedo jest produkowana z niedojrzałych, jeszcze zielonych bananów. Mąka jest odpowiednia dla osób na diecie paleo i bezglutenowej, a co najważniejsze, świetnie nadaje się do gotowania, pieczenia, zagęszczania zup, a także do... smoothie i jogurtów :) Tak! Można spożywać ją na surowo, podobnie jak mąkę kokosową :)

Dzięki wysokiej zawartości skrobi, mąka bananowa pozwala na użycie mniejszej ilości mąki wymaganej w przepisach (nawet o 30%). Przykładowo, zamiast szklanki mąki danego rodzaju, wystarczy użyć 2/3 szklanki mąki Wedo.

Mąka bez wątpienia jest również... substytutem glutenu! Jak zapewne wiecie, wszystkie wypieki zawierające mąki bezglutenowe są mniej puszyste i słabiej wyrastają. Mąka z bananów daje efekt użycia mąki pszennej :)



Smak, zapach i wygląd surowej mąki

Zielone banany nie mają zbyt wyraźnego smaku, gdyby zachciało się nam zjeść je na surowo (czego oczywiście nie polecam). Mąka w smaku przypomina otręby, ale można wyczuć lekko bananową nutkę. Ma ciemno-beżową barwę, jakby ziemistą... czyli kompletnie inną niż owoce, z której powstaje.

Muszę przyznać, że mąka wybitnie przypadła mi do gustu - nie pozostawia gorzkiego posmaku w ustach, choć sam jej smak - w przeciwieństwie do surowych bananów - jest dość mocny. 

Jak jest ze smakiem i strukturą bananowych wypieków i koktajli?

Struktura ciasta/placków czy omletów jest wręcz idealna, absolutnie nie gumowata czy ziarnista, jak to czasem bywa przy zastosowaniu mąki bezglutenowej. Jeśli chodzi o koktajle - to bardzo dobrze się rozpuszcza, nie pozostawia grudek ani nieprzyjemnego posmaku. Kto by pomyślał, że to wszystko zasługa bananów?
=Duża zawartość skrobi opornej=

O korzystnych właściwościach skrobi opornej wiem już od dawna, jednak nie przypuszczałam, że ta mąka również jest jej dobrym źródłem! Dlaczego? Ano dlatego, że zawiera formę R2 tej skrobi, którą można znaleźć tylko w kilku rodzajach żywności (np. soczewicy i surowych ziemniakach). Skrobia oporna - w przeciwieństwie do zwykłej skrobi - nie jest trawiona w jelicie cienkim, co skutkuje wieloma korzyściami zdrowotnymi: działa jak rozpuszczalna forma błonnika pokarmowego i reguluje poziom cukru we krwi. Podobno jest również dobrze tolerowana przez osoby z IBS i świetnie wpływa na florę bakteryjną.

Jakie ma właściwości zdrowotne...

Tak jak banany, jest bogata w potas. 1/4 szklanki zawiera go aż 330 mg!
Poza tym pierwiastkiem, mąka jest również dobrym źródłem naturalnych witamin i minerałów.

... i jak powstaje?

Proces oczywiście nie jest tak prosty, ale w skrócie etapy przedstawiają się następująco:

zbiór niedojrzałych bananów
obieranie
krojenie
suszenie
mielenie na mąkę
pakowanie.

Bez użycia konserwantów i sztucznych barwników, bez oczyszczania i przetwarzania mąki.

=Praktyczne opakowanie=

Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu nie cierpię papierowych opakowań, w których umieszczane są mąki. Łatwo się uszkadzają, a mąka się wysypuje... są po prostu niepraktyczne. Mąka Wedo mile mnie zaskoczyła. Nie będę musiała używać spinacza ani szukać jej po szafkach, bo doskonale się wyróżnia. :)

Do czego można jej użyć?

Jak wspomniałam na początku, świetnie nadaje się do zagęszczania zup, sosów i koktajli. Jak mąka kokosowa i migdałowa, dobrze sprawdza się na diecie paleo, ponieważ nie powstaje ze zbóż. Na stronie oficjalnej producenta możecie znaleźć ciekawe przepisy np. na bananowe placki czy biszkopt. Ja oczywiście zachęcam do samodzielnych eksperymentów i sama zamierzam je kontynuować :)

=Gdzie kupić=

Jak na razie tylko za granicą, np. na Amazon.com

A minusy?

Jak na razie "nie stwierdzono"... :) Co najwyżej - słaba dostępność :(



***
No więc przyszedł czas na przepis!



KORZENNE GOFRY Z MĄKI BANANOWEJ
/przepis własny/

60 g mąki bananowej Wedo
pół łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
140 ml waniliowego mleka sojowego
łyżka syropu klonowego
łyżka oleju kokosowego

Jajka zmiksować z mlekiem i syropem.
W drugiej misce dokładnie wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia.
Połączyć składniki suche z mokrymi.
Formę na gofry porządnie natłuścić i rozgrzać.
Smażyć gofry około 4-5 minut na małym ogniu.

Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarze

  1. no i takiej mąki jeszcze nie jadłam- kolejna nowinka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam pojęcia o istnieniu takiej mąki :o Zdecydowani moje must have!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejna nowość do wypróbowania. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciekawostka. Staram się ograniczać gluten, bo całkowicie miałbym problem go wyeliminować, a taka mąka na pewno ułatwia sprawę. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Da się tę mąkę kupić w Polsce, przez internet: https://wrazliwesmaki.pl/maki-bezglutenowe/38-maka-bananowa-500g-hanneforth-bezglutenowa-4260159922073.html

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj