Placki z dyni... makaronowej!

03 grudnia


Słyszeliście o dyni makaronowej, której miąższ po upieczeniu uzyskuje strukturę makaronu spaghetti? Jak dla mnie to jedna z najciekawszych odmian! :)

 Placki z dyni makaronowej podane z sosem wiśniowym, cynamonkami bio i awokado

PANCAKES Z DYNI MAKARONOWEJ
/przepis własny/

Ciasto:

150 g upieczonej dyni makaronowej
pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżka zarodków pszennych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy
jajko
cynamon
kardamon
pieprz

Do podania:

dojrzałe awokado
+ sos wiśniowy:
puree z mrożonych wiśni + 2 łyżki błonnika malinowego (Becla.pl)

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Dodać jajko, zarodki, aromat, miąższ z dyni i konfiturę.
Zmiksować na gładką masę i dodać przyprawy. 
Formować łyżką małe placuszki. 
Smażyć na natłuszczonej patelni około 2 minut z każdej strony.

Smacznego!

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Całość wygląda obłędnie !!! Brawo za efekt i połączenie smaku !

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam nigdy o czymś takim, a wyszło Ci z tego małe cudo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja właśnie nie mogę na nią trafić, ale kocham odmianę hokkaido! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł i muszę wykorzystać go;)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj