Krem owsiany i... multum superfoods!

09 grudnia


Zapewne wiecie już o moim zamiłowaniu do miseczek 
niemal w 100% wypełnionych superżywnością i produktami organicznymi. 
Taka "superfoods bowl" gościła u mnie również dzisiaj :)
Cóż... moja chęć do poszukiwania rzadko spotykanych produktów chyba nigdy nie minie!

Krem owsiany na ekologicznym mleku z miłki abisyńskiej podany z jogurtem sojowym z Maqui berry, jagodami Goji, pieczonymi kasztanami i pokruszonym ziarnem kakao Criollo

KREM OWSIANY
/PRZEPIS WŁASNY/

70 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonące mleko)
450 ml mleka z teff bio (mniej, jeśli macie np. płatki górskie)
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki sezamowej
2 łyżki syropu z kwiatu kokosa

Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki.
Dodać szczyptę soli, ekstrakt i syrop.
Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Gotować około 4 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia.
Po tym czasie dodać mąkę i zamieszać.
Gotować jeszcze około minuty, po tym czasie
lekko ostudzić i przelać do miseczki.

Smacznego!

***
Ekologiczne jagody Maqui, jagody Goji i ziarno kakao Criollo znajdziecie w sklepie internetowym

Zielony Smak

You Might Also Like

3 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj