Wegański budyń kukurydziany.

11 listopada


Próbowaliście budyniu z kukurydzy? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie! W lodówce znalazłam pół puszki kukurydzy, która została po sałatce przygotowywanej na kolację. Do tego duża ilość mleka migdałowego... trzeba było więc ją jakoś spożytkować. I tak powstał jeden z najlepszych budyniów, jakie jadłam w swoim życiu. A do tego jeden z najzdrowszych!

 Budyń z kukurydzy na mleku migdałowym podany z organiczną czekoladą z jagodami goji, mlekiem migdałowym, jagodami goji bio i organicznym masłem kakaowym

Masło kakaowe i czekolada są zarazem wegańskie jak i "surowe" tak więc weganie 
- jeśli szukacie takich produktów, to możecie kupić je w sklepie internetowym
therawchocolatecompany.com


The Raw Chocolate Co

***
WEGAŃSKI BUDYŃ Z KUKURYDZY
/przepis własny/

pół puszki kukurydzy (140 g)
350 ml mleka migdałowego
25 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki syropu klonowego

+ organiczne jagody goji

Kukurydzę zmiksować z 250 ml mleka i zagotować.
W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną w 100 ml mleka migdałowego i dodać syrop klonowy.
Rondelek zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mieszaninę, cały czas mieszając.
Gotować około 3 minut do zgęstnienia. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze mleka.
Przelać do miseczki, udekorować i podawać.

Smacznego!

ENGLISH VERSION:

Vegan pudding with corn

half a can of corn (140 g)
350 ml of almond milk
25 g of potato starch
3 tablespoons of maple syrup

+ organic goji berries
+ organic raw cocoa butter
+ organic gluten-free 69% raw chocolate goji berry&orange

Mix the corn with 250 ml of milk and bring to the boil.
In a cup, mix the cornstarch with 100 ml of almond milk and add maple syrup.
Remove the saucepan from the heat and gradually add the mixture, stirring constantly.
Cook for about 3 minutes until the mixture thickens. If the pudding is too thick, add more milk.
Pour into a bowl, decorate and serve.

Enjoy your meal!

You Might Also Like

11 komentarze

  1. Nigdy nie jadłam wegańskiego, ale sam budyń uwielbiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy budyń jest wegański jeśli nie zrobi się go na mleku krowim :P

      Usuń
    2. Nie każdy, np. twarogowy :)

      Usuń
  2. nie pomyślałabym, że z kukurydzy puszkowanej można zrobić budyń! :D po przeczytaniu nagłówka myślałam, że będzie na bazie mąki albo kaszy, a tu taka niespodzianka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. czemu kukurydza? nie było innych lepszych owocow? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedź znajdziesz w treści wpisu.

      Usuń
  4. Nie wpadłabym na takie połączenie,mimo że robiłam budyń z kaszki kukurydzianej... O kukurydzy bym nie pomyślała :D Bardzo kreatywnie wybrnęłaś z sytuacji :p Przecież nić się nie może marnować :D

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj