Ulubione pierogi z ricottą.

06 listopada


Pierogi z borówkami, konfiturą figową z orzechami i ricottą podane z sosem czekoladowym, śmietaną i jagodami goji


PIEROGI Z BORÓWKAMI I RICOTTĄ
/1 porcja/

80 g mąki z pszenicy kamut
szczypta soli
żółtko
60-70 ml ciepłej wody
łyżeczka oleju kokosowego

garść borówek + 100 g ricotty 


Mąkę przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać wody, mieszając łyżką. Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
 Odłożyć na około 15 minut i  przygotować nadzienie.
Borówki rozmrozić, osuszyć, następnie zmiksować w blenderze na gładką masę wraz z ricottą i konfiturą.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody. 
Wyjmować po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

You Might Also Like

8 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj