Omlet z ricotty i mascarpone - mój faworyt.

29 listopada

Samo zdrowie na talerzu... takie śniadania to ja lubię!

Omlet z mascarpone i ricotty podany z pastą z awokado i banana, pestkami granatu
i sproszkowanym rokitnikiem


Słyszeliście o rokitniku? Jego owoce to niezaprzeczalne superfoods!

Dlaczego? 

- zawierają 60 różnych antyoksydantów
- dostarczają 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
- są bogate w witaminy A, B1, B2, B12 (!), C, E i K 
- zawierają kwasy tłuszczowe omega (!)
- w jednej paczuszce (50 g) zawarte jeż aż pół kilograma świeżych owoców!
- są nazywane "owocami piękności", często używa się ich do produkcji kosmetyków do twarzy i włosów, a także suplementów diety.

Proszek z rokitnika zamówicie TUTAJ

***
OMLET Z MASCARPONE I RICOTTY
/przepis własny/

50 g mascarpone
75 g ricotty
40 g mąki graham
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) 
łyżka syropu daktylowego

Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.

Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!



You Might Also Like

7 komentarze

  1. zazdroszczę Ci tych omletów, które są mega wyrośnięte!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam omleta z mascarpone i z ricottą, ale nigdy nie łączyłam tych serków - do wypróbowania ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wygląda! :)

    Zapraszam do udziału w konkursie, który jest na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale Ci wyszedł puchacz !! Uwielbiam takie omlety ;)
    O rokitniku słyszałam, ale w takiej postaci nigdy nie używałam póki co ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ślicznie ci urósł ten omlecik <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialnie si ę prezentuje. Bardzo fajnie Ci urosnął :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj