Gofry żytnie - również dla diabetyków.

19 listopada

 Gofry z mąki żytniej i owsianej podane z sosem czekoladowym, pestkami granatu i żurawinowym musli; zielona herbata Gyokuro




GOFRY ŻYTNIO-OWSIANE Z MANGO
/przepis własny/

Składniki:

Ciasto:

45g mąki żytniej razowej
25 g mąki owsianej
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki oleju rzepakowego
ekstrakt z migdałów
szczypta soli
80 g kremu owocowego "Zaczarowane mango"

Do podania:

* sos czekoladowy bez cukru:
łyżka kremu kakaowo-orzechowego ze stewią + 4 łyżki mleka
* herbata Gyokuro

Przygotowanie:

Żółtko utrzeć ze stewią, w drugim naczyniu białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. 
Resztę połączyć, następnie dodać utarte żółtko, na końcu ubitą pianę. 
Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek i piec około 4 minut. 
Wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe,

Smacznego!

Uwaga: Do przygotowywania paluszków gofrowych używam TEJ patelni.

Wszystkie produkty wyróżnione pogrubioną czcionką 
dostaniecie w sklepie internetowym
Diabetyk24

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Takimi goframi nigdy bym nie pogardziła! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega podoba mi się ich kształt :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wreszcie znalazłam cos dla siebie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj