Piernik, dynia i sernik... po francusku?

14 października

 Piernikowy* sernik z dynią, serduszkiem z ciasta francuskiego, ciemną czekoladą i surowymi pistacjami bio


PIERNIKOWY SERNIK Z DYNIĄ
/przepis własny/

300 g ricotty (można dać opakowanie 250 g i uzupełnić 50 g twarogu mielonego)
20 g mąki z pszenicy durum (może być proszek budyniowy)
10 g skrobi z manioku (j.w.)
100 g surowej dyni pokrojonej w drobną kostkę
duże jajko
szczypta soli
łyżeczka ekologicznej przyprawy do piernika
łyżeczka masła klarowanego
3 łyżki syropu z daktyli
serduszko wykrojone z ciasta francuskiego


Ricottę zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą.
Dodać mąkę, skrobię, masło, przyprawę i syrop z daktyli. Ponownie zmiksować.
Na koniec dodać dynię i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Masę serową przełożyć do natłuszczonego naczynia, na wierzchu udekorować serduszkiem.
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu :)

Smacznego!

You Might Also Like

14 komentarze

  1. Deser na śniadanie? Czemu nie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym placku jest wszystko, co uwielbiam. Na dodatek wygląda pięknie, a pachnie i smakuje pewnie jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłaś go z czekoladą? Proszę o przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, rozsmarowałam ją na upieczonym, gorącym cieście :)

      Usuń
  4. Rozpieszczanie na śniadanie :D :)
    Zapraszam na konkurs! ---> jedzrosliny.blogspot.com/2015/10/jesienny-konkurs-z-sir-williams

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie no to serduszko na górze przebiło absolutnie wszystko! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To serduszko wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje śniadania są zawsze niczym deser! Magia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No No! Wygląda super!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj