Omlet z mascarpone.

11 października


Na moim talerzu wciąż lato... ale truskawki i poziomki już powoli się kończą :(

 Gryczany omlet z mascarpone podany z czekoladą Lindt Satin 64% (nowość!)
malinami, pomelo, płatkami kokosa, truskawkami i poziomkami


OMLET Z MASCARPONE
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/

100 g mascarpone
40 g mąki gryczanej
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) 
łyżeczka syropu daktylowego

Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.

Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarze

  1. i dobrze, trzeba zatrzymać lato jak najdłużej się da! ale później na pocieszenie będą pyszne cytrusy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko z mascarpone to dla mnie niebo, uwielbiam. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki wysoki i puszysty! Jak Ty to zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale puszysty! I wygląda jak tort :D

    OdpowiedzUsuń
  5. prześliczne zdjęcia robisz

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę powiedz mi jakiej patelni używasz? Cała magia tkwi chyba w niej, bo jak patrzę na skład to pododbne do moich, ale jednak takie "pampuchy" nigdy mi nie rosną:) może być informacja na priv jeśli jest tajemna hehe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to nie jest tajemnica, już z kilka razy odpowiadałam... różnie to bywa. Ten omlet smażyłam na mojej najnowszej patelni granitowej

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj