Muffiny z patelni!

26 października


Powtórka (bardzo!) udanych muffinów angielskich :)

Żytnie muffiny angielskie z ekologicznymi pekanami i suszonymi figami podane z domowym serkiem migdałowym*, borówkami, domową truskawkową frużeliną i melonem

* z mąką migdałową

***
MUFFINY ANGIELSKIE Z BAKALIAMI
/przepis własny/

65 g mąki żytniej razowej
65 g mąki pszennej graham
ok. 130-150 ml ciepłego mleka migdałowego (może być inne)
2 łyżki syropu klonowego
20 g drożdży (świeżych)
kilka fig i pekanów
1/4 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki sezamu
kawałek masła kakaowego (może być zwykłe masło)


Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku wraz z syropem klonowym.
Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Obie mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, roztopione masło i sól.
 Zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać drobno pokrojone figi i pekany i uformować bułeczki.
Obtoczyć w sezamie i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut).
Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu).
Zdjąć z patelni i podawać póki gorące.

Smacznego!

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia
można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl 

Ambitnie i zdrowo


You Might Also Like

9 komentarze

  1. można przepis?? <33

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fantastyczny pomysł, sama bym w życiu na to nie wpadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie! :)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spotkałam się jeszcze z takimi muffinami. Zachęcający jest fakt, że można je podać na wiele sposobów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z mikrofalówki to jadłam, ale z patelni już nie :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj