Jabłko po francusku.

01 października

Jabłko w cieście francuskim nadziane masłem pistacjowym, dżemem malinowym, suszonym ananasem i mango podane z kremowym serkiem, poziomkami i truskawkami


JABŁKO PO FRANCUSKU
/przepis własny/

1 duże, wydrążone jabłko
łyżka masła pistacjowego
łyżka dżemu truskawkowego bez cukru (Damhert)
kilka kosteczek suszonego ananasa i mango (Damhert)
gotowe ciasto francuskie

Z ciasta francuskiego wyciąć dwa koła za pomocą szklanki.
Wydrążone jabłko nadziać masłem pistacjowym, dżemem truskawkowym i suszonymi owocami.
Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie, ale delikatnie oblepić ciastem owoc.
Piec około 20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem.
Gdy się przyrumieni, wyjąć, udekorować i podawać.

Smacznego!

ENGLISH VERSION:

FRENCH APPLE

1 large, hollowed out apple
1 tablespoon of pistachio butter
1 tablespoon of strawberry jam without sugar (Damhert)
a few cubes of raw dried pineapple and mango (Damhert)
ready-made puff pastry

From the pastry cut out two circles using a glass.
Stuff the hollow apple with pistachio butter, strawberry jam and dried fruits.
Cover with second piece of dough and thoroughly, but gently wrap the fruit cake.
Bake for about 20 minutes at 180 degrees with enabled hot air.
When browned, decorate and serve.

Bon Appetit!

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Wspaniałości. Masło pistacjowe brzmi bardzo smakowicie. Chyba pora sięgnąć po blender. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysl na podanie jablka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności, nie mogę się napatrzeć! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna propozycja, nawet bardziej na deser niż śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie danie jest dość sycące, więc u mnie na deser w połączeniu z serkiem i górą owoców raczej by się nie sprawdziło, ale w sumie, zamiast ciasta... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczone jabłko to chyba najlepsza jego wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam problem, ponieważ danie wygląda bosko, tylko, że ja nie lubie jabłek :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj