Pierogowy przekładaniec i placki.

24 września


Przekładaniec z pierogów nadzianych truskawkami*, truskawek,
kokosowego mascarpone**, borówek i mlecznej pianki

A na życzenie kilku czytelników, jedna z ostatnich "drugich kolacji" - placki z kaszy gryczanej i mąki kasztanowej podane z domowym musem jabłkowym, jogurtem greckim, domowym musem jagodowym i jagodami

***
WEGAŃSKIE PIEROGI Z KASSAWY
/przepis własny/

Ciasto:

85 mąki z kassawy (lub pszennej)
szczypta soli
żółtko
70 ml ciepłego napoju sojowego
łyżeczka oleju kokosowego

Nadzienie:

3 łyżki syropu z kwiatu kokosa + kilka rozgniecionych truskawek

Mąkę przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać napoju, mieszając łyżką.
Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
 Odłożyć na około 15 minut i  przygotować nadzienie.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującego się mleka.
Pierogi są gotowe po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Przelać całość do miseczki, lekko ostudzić i podawać.

Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Nie ma to jak pierooogi! Wolę na słono, ale na słodko też absolutnie chętnie zjem. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :D
    Pierogi najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogów podanych w takiej formie to jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj