Kokosowe leniwe!

02 września

 Leniwe z mąki kokosowej podsmażane na oleju kokosowym podane z poziomkami, malinami i złotym syropem błonnikowym Sukrin 


Uwierzycie, że ten syrop w 69% składa się z... błonnika? A jest pyszny, słodki i aromatyczny jak syrop klonowy! Sukrin po raz kolejny zachwyca mnie swoimi produktami - nie dość, że mają najlepszą mąkę migdałową i "cukier puder bez cukru" to jeszcze teraz ten ultrazdrowy syrop... dla takiego łowcy nowości jak ja to istny raj! :)

KOKOSOWE LENIWE
/przepis własny/
/1 porcja/

250 g twarogu typu klinek
jajko
dowolny aromat
dowolne owoce

Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, aromat, cukier i jedną łyżkę oleju kokosowego. 
Uwaga: pominięcie oleju spowoduje, że kluski będą bardzo suche i mogą "stawać w gardle" :)
Po wymieszaniu składników stopniowo dodawać mąkę kokosową ugniatając widelcem.
Po dodaniu całości, rozpocząć ugniatanie za pomocą pięści. 
Następnie przełożyć na blat (u mnie ciasto nie przywierało, ale jeśli tak się stanie - podsypać mąką) i wyrabiać tak długo, aż powstanie jednolita masa.
Utworzyć rulon i pokroić go na mniejsze kawałki.
Pozostawić na 15 minut, aby mąka wchłonęła całą wilgoć z ciasta.
Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 2 (!) minut na najmniejszym ogniu.
Po tym czasie bardzo (!) ostrożnie wyjąć i ostudzić. 
Podsmażyć na łyżce oleju kokosowego i podawać póki gorące.

Smacznego!

You Might Also Like

13 komentarze

  1. jak zwykle poszalałaś z tym śniadaniem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładnie podane! Pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smak kokosa we wszystkim absolutnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne ujęcia! Aż się skuszę chyba na ten syrop, wow 69% to naprawdę dużo!

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis świetny, miałam tylko problem z pestkami malin bo zawsze je rozgryzam i wchodzą między zęby, ale kluski wyśmienite;)

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy pierogi muszą być podsmażone? szukam przepisu dla małego i skoro gotowane to chyba juz nie muszę ich smażyć??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba ich już podsmażać :)

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj