Truskawkowe pierożki z ricottą!

02 sierpnia


Pierożki z mąki z kassawy (Otto's Naturals) nadziane truskawkową ricottą podane z napojem sojowym (Alpro), truskawkami i suszonymi śliwkami (Bakalland)


PIEROŻKI Z RICOTTĄ
/przepis własny/

Ciasto:

80 mąki z kassawy (lub pszennej)
szczypta soli
żółtko
70 ml ciepłego napoju sojowego
łyżeczka oleju kokosowego

Nadzienie:

125 g ricotty + 2 płaskie łyżki miodu wielokwiatowego + kilka rozgniecionych truskawek

Mąkę przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać napoju, mieszając łyżką. 
Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
 Odłożyć na około 15 minut i  przygotować nadzienie.
Ricottę zmiksować z miodem i truskawkami.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą małej szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującego się mleka.
Pierożki są gotowe po około 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Przelać całość do miseczki, lekko ostudzić i podawać.

Smacznego!

You Might Also Like

11 komentarze

  1. podałabyś przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham wszystko co z ricottą. Sosy na jej bazie to moje ukochane. Zazwyczaj jadam w makaronach, w pierożkach jeszcze nie próbowałam, ale zdecydowanie muszę to nadrobić! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł jest super i przypuszczam,że smak jest fantastyczny.
    Bardzo pomysłowe te pierożki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa z pierożkami! :D Ale bym zjadła, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już widziałam te pierożki na twoim blogu. Raz mnie zachwyciły... dzisiaj też <3

    OdpowiedzUsuń
  6. pierwszy raz spotykam się z podobną mąką. Ciekawy przepis.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie zastępuje mąkę pszenną - praktycznie bez różnicy w konsystencji! :)

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj