Płatki jęczmienne w ulubionym wydaniu.

03 sierpnia


Zdecydowanie najlepiej smakują w plackach i ciastach.
W owsiance z kolei kompletnie się nie sprawdzają!

Ten placek był po prostu przepyszny. Bajka!

  Placek jęczmienny z kokosowym twarożkiem*, żółtą śliwką i kandyzowanym kwiatem hibiskusa
 * namoczone wiórki kokosowe + twaróg + cukier puder trzcinowy

PLACEK JĘCZMIENNY
/1 porcja/

80 g płatków jęczmiennych (nie polecam mniej, bo bardzo słabo pęcznieją)
łyżka cukru pudru trzcinowego
łyżka mąki kokosowej (Tropicai)
szczypta soli
szczypta sody + pół łyżeczki octu kokosowego (Tropicai)
dowolny aromat do ciasta

Płatki jęczmienne wraz z cukrem pudrem zalać wrzątkiem. 
Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtko zmiksować z płatkami, mąką i aromatem, ostrożnie połączyć z białkiem
 za pomocą silikonowej łopatki.
Dodać sodę, ocet, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie w cieście powinny powstać bąbelki.
Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię przelać ciasto, smażyć około 3 minut z każdej strony na średnim ogniu. 
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

7 komentarze

  1. KAWAŁ OMLECIORA! :) Nie powiem, bogato jeśli chodzi o składniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To placuch, bo jedno jajo tylko 🍓:)

      Usuń
  2. ale świetny! zapraszam do mnie!
    Masz świetne dodatki do śniadań i świetnie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  3. To się nazywa omlet, wooow! :-) Mi się zawsze rozwalają... niemniej pewnie dlatego, że mam strasznie kiepską patelnie. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie zgodze sie z tym ze w wersji na mleku sie nie sprawdzaja! :) To, ze pozostaja takie "al dente" ma swoj urok i jest ciekawym urozmaiceniem. A poniewaz w przeciwienstwie do platkow owsianych nie gestnieja tak za sprawa kleiku to lubie taka jeczmienianke zagescic budyniem waniliowym. Smakuje wybornie! ;))

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj