Donuty jaglane.

09 sierpnia


To były najbardziej puszyste, grubaśne donuty jakie udało mi się zrobić! :)

Orkiszowe donuty z płatków jaglanych podane z kremowym serkiem, jeżynami, malinami i cukrem pudrem


       DONUTY Z PŁATKÓW JAGLANYCH

          50 g mąki orkiszowej
          1/3 łyżeczki wanilii burbońskiej
          20 g płatków jaglanych
          ciepłe mleko sojowe
          jajko
          łyżka oleju kokosowego
łyżka syropu klonowego
szczypta proszku do pieczenia
          szczypta soli

Płatki zalewam mlekiem sojowym do ich poziomu, 
mieszam i odstawiam do napęcznienia pod przykryciem.
Następnie dodaję mąkę, olej, wanilię, jajko, sodę,  sól
i mieszam ze sobą wszystkie składniki. 
Smażę w dobrze nagrzanym opiekaczu około 5 minut.

Smacznego!

***
Ostatnio miałam okazję spróbować słodyczy, które przyjechały do mnie prosto z Austrii:


a także włoskiego pesto z bazylią, które szczerze mówiąc nie różni się wiele w smaku od tego oryginalnego, którego miałam okazję próbować będąc we Włoszech :)



Wszystkie produkty dostępne są w sklepie internetowym

Gunz.cc

Wybór produktów jest całkiem pokaźny, a ceny wyjątkowo niskie.
A więc...
... może i Wy na coś się skusicie?

You Might Also Like

16 komentarze

  1. muszę koniecznie nabyć urządzenie do ich pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie!

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie zawsze nie dość, że dużo pysznego jedzonka, to jeszcze tylko ciekawych produktów! Wszystkie chętnie bym przygarnęła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis ;)
    Można czymś zastąpić olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka. Uwielbiam takie przepisy! Donuty wyglądają pyszniee *.*

    Pozdrawiam,
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają cudnie :) Za zwykłymi, smażonymi donutami nie przepadam, ale takie to zupełnie inny wymiar smaku :) I bardzo mi się podobają te drożdżówki :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka szkoda, że nie mam maszynki do donutów :(

    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. O rety, te donuty aż wołają aby je zjeść! :D
    A praliny Mozarta też miałam okazję spróbować :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Tylko w opiekaczu? Czy można je inaczej upiec? A mleko sojowe....można zastąpić kokosowym? ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! :) Można je upiec w piekarniku, w odpowiedniej foremce na donuty. Mleko sojowe możesz bez problemu zastąpić dowolnym mlekiem, również kokosowym (o ile jest płynne - czasem bowiem można trafić na gęste niczym krem).

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj