Angielskie muffiny.

28 lipca

 Angielskie kokosowo-kawowe muffiny z kasztanami podane z piankowym kremem, ricottą, truskawkami i borówkami


MUFFINY ANGIELSKIE Z KASZTANAMI
/przepis własny/

65 g mąki żytniej razowej bio
65 g mąki pszennej graham
80 ml ciepłego mleka kokosowego bio (może być inne)
2 łyżki syropu klonowego
20 g drożdży (świeżych)
ok. 50 ml mocnej kawy bio
1/4 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki sezamu
garstka płatków masła kakaowego bio


Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku wraz z syropem klonowym.
Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Obie mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, kawę, roztopione masło kakaowe i sól.
 Zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać drobno pokrojone kasztany i uformować bułeczki. 
Obtoczyć w sezamie i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut).
Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu).
Zdjąć z patelni i podawać póki gorące.

Smacznego!

***
Wszystkie składniki wypisane pogrubioną czcionką możecie dostać
 w sklepie internetowym sklepdietetyczny.pl

You Might Also Like

6 komentarze

  1. świetny przepis, na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno kiedyś wypróbuję!

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie jadłam, a chętnie bym spróbowała! Okazuje się że tak krytykowane w społeczeństwie angielskie śniadanie może być bardzo smaczne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba będzie wypróbować.. I to szybko :) Uwielbiam się tu mobilizować do robienia pysznych śniadań :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj