Sernik z mascarpone!

08 maja


Czyli mój ulubiony deser, który równie dobrze sprawdza się na śniadanie w ciepły dzień. 
Już nie mogę doczekać się świeżych, letnich owoców!
Na razie pozostaje opróżniać zamrażarkę i przygotować trochę 
miejsca na tegoroczne zbiory :)
A sernik z mascarpone robiłam po raz pierwszy i żałuję, 
że nie zdecydowałam się na to wcześniej. 
Do tej pory na blogu pojawił się już sernik z serków homogenizowanych 
jak i z ricotty, jednak ten z mascarpone - jest dużo lepszy - 
przede wszystkim ze względu na pełniejszy smak 
(mascarpone wyrabiany jest ze śmietanki) zapewniony przez
większą zawartość tłuszczu, będącego przecież nośnikiem smaku. 
Kto nie próbował - niech koniecznie to nadrobi :) Polecam!





Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka
i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto sięgać po nie każdego dnia!

***
SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE
/przepis autorski/

SKŁADNIKI:

* 2 opakowania mascarpone (każdy po 250g)
* syrop klonowy - około 4 łyżek
* 2 opakowania galaretki truskawkowej
* 1 opakowanie galaretki agrestowej
* dowolne owoce do podania
* opakowanie biszkoptów
* opakowanie wiórek kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

Galaretki rozpuścić w trzech oddzielnych miskach wrzątku według przepisu na opakowaniu.
Po ostudzeniu jedno opakowanie mascarpone zmiksować 
z galaretką truskawkową, drugie z agrestową. 
 Do obu dodać po dwie łyżki syropu klonowego i ponownie zmiksować. 
Przełożyć masę truskawkową do wyłożonej biszkoptami blaszki na minimum 30 minut 
i wstawić do lodówki. 
Następnie na przygotowaną masę przelać galaretkę truskawkową.
Po ok. 30 minutach wyłożyć na nią drugą masę i ponownie schłodzić. 
Wierzch posypać wiórkami kokosa.
Wstawić do lodówki na minimum dwie - trzy godziny.
 Po tym czasie podawać z owocami.

Smacznego!




You Might Also Like

7 komentarze

  1. Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być rewelacyjny :P

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że ja w ogóle mascarpone nie jadlam? Ale skoro tłustszy jest to na pewno sernik z niego jest nieziemski :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku wygląda bardzo smakowicie! :)
    Czerwień i zieleń świetnie się komponują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamuniu, ależ to musiało być pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj