Sernik chałwowy.

05 maja


SERNICZEK CHAŁWOWY
/przepis własny/

300 g śmietankowego twarogu dwukrotnie mielonego
30 g razowej kaszy kuskus
30 g mąki sezamowej
kilka plasterków imbiru
1 duże jajko
szczypta soli
łyżeczka masła do natłuszczenia formy
2 łyżki ekologicznej pasty sezamowej z cukrem trzcinowym JEAN HERVE 
(jeśli macie zwykłą, dodajcie dwie łyżki np. syropu klonowego)


Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą.
Na końcu dodać mąkę i pastę sezamową.
Ponownie zmiksować.
Kaszę zalać wrzątkiem do jej poziomu.
Gdy napęcznieje, dodać do masy wraz z pokrojonym imbirem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie do zapiekania natłuścić.
Przelać doń masę serową i piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Udekorować czekoladą i jeść na ciepło... lub zimno :)


Smacznego!

You Might Also Like

10 komentarze

  1. Sernik jak zwykle bardzo atrakcyjny! :)
    Ale te cudeńka czekoladowe. Po prostu urrrrocze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chałwowy sernik musi być pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak widzę "chałwa" to mam ślinotok :D to samo, gdy widzę "sernik" :D

    OdpowiedzUsuń
  4. NIe robiłam takiego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny serniczek, posmak chałwowy na pewno na plus :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobisz mi taki, jak przyjade? Nie dosc, ze uwielbiam sernik, to jeszcze kocham chalwe. To deser tak bardzo dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) :*

      Polecam również chalwowe pancakes, jeśli lubisz sezamowe smaki :-)

      Usuń
  7. chałowy?! o mamuniu, obłęd! ♥

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj