Zielony omlet.

07 kwietnia



Orzechowy* omlet z semoliny** z brokułem i ekologiczną czarną soczewicą Symbio podany z ananasem, pestkami granatu, kremem angielskim i serkiem sezamowym***

 *smażony na oleju z orzechów włoskich (Grashoff Delikatessen)
** semolinę możecie dostać w sklepie BIOKIOSK - polecam, jedna z moich ulubionych :)
*** serek naturalny + syrop klonowy + mąka sezamowa

ZIELONY OMLET Z BROKUŁEM I SOCZEWICĄ
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/

ok. 100 g ugotowanego brokuła
70 g ugotowanej soczewicy beluga
40 g mąki z pszenicy durum
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju z orzechów włoskich do natłuszczenia patelni (lub innego)
2 łyżki syropu klonowego

Wszystkie składniki oprócz oleju zmiksować w blenderze na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.

Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.


Smacznego!

You Might Also Like

14 komentarze

  1. Twoje grubaśne omlety są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te twoje omlety są takie grubiutkie, jak biszkopt conajmniej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie smaków :) Chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. oo jaki gigant pjona za omlet u mnie tez dzis byl;)
    SMACZNIE!

    OdpowiedzUsuń
  5. a już myślałam, że zielony bo zawiera młody jęczmień, a tu proszę brokuł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Grubość tego omleta mnie zachwyca!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio smakował mi omlet z burakiem a że lubię brokuły to Twoja wersja pewnie również okazałaby się smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny pomysł na przemycenie warzywka :D
    Zapraszam:
    http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a jak się je robi?????

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj