Wielkanocne babeczki z bakaliami i jabłkiem!

04 kwietnia


Zakupy zrobione, dom wysprzątany, a dzisiaj zabieramy się za gotowanie i pieczenie. 
Ale najpierw trzeba zjeść jeszcze ciepłe babeczki na śniadanie, a potem pójść do kościoła z wielkanocnym koszyczkiem, do którego również trafiła jedna z takich babeczek. :)

 Babeczki kokosowe z jabłkiem, żurawiną z sokiem z granatu i orzechami włoskimi Chandler podane z cukrem pudrem  trzcinowym i mini ricottą


WIELKANOCNE BABECZKI Z BAKALIAMI
/przepis własny/
/6 babeczek/

szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
45 g (trzy łyżki) mąki kokosowej
2 jajka
około 200 ml mleka roślinnego (ewentualnie więcej, jeżeli wystąpią trudności z mieszaniem)
4 łyżki syropu/melasy
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
obrane jabłko (około 250 g)
łyżka oleju kokosowego
250 g jogurtu greckiego 
2 łyżki żurawiny z sokiem z granatu
2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Jabłko pokroić w drobną kostkę.
Połączyć obie masy. Ciasto będzie bardzo gęste (co jest charakterystyczne dla mąki kokosowej).
Do ciasta wmieszać pokrojone kawałki jabłka i bakalie.
Przelać do natłuszczonych 6 foremek na babeczki i piec około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

You Might Also Like

6 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj