Naturalnie słodkie czekoladowe ciacho!

20 kwietnia


Ale to było dobre! Mięciutkie, naturalnie słodkie ciasto z dodatkiem serka wiejskiego, który sprawił, że nie było za suche. Całość oblana mleczną czekoladą i chrupiącymi orzeszkami pinii. Mniam!

Daktylowo-figowe* ciastko gryczane z serka wiejskiego oblane wegańską mleczną czekoladą (Plamil Foods), posypane organicznymi orzeszkami piniowymi (Bioterra)**


W mięciutkie daktyle jak i gruziński (!) sok z fig zaopatrzam się w sklepie BIO KIOSK. Polecam w szczególności zajrzeć do działu "Gruzińskie smaki", gdzie można znaleźć  wiele niespotykanych produktów!

***
GRYCZANE CIASTO Z SERKA WIEJSKIEGO
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/

150 g serka wiejskiego
65 g mąki gryczanej
1 jajko
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego
5 suszonych, namoczonych uprzednio daktyli
ok. 100 ml soku z fig
czekolada
orzeszki piniowe

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Następnie przelać ciasto do silikonowej foremki i piec około 30 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu wyjąć, na wierzchu położyć pasek czekolady i poczekać aż się roztopi.
Rozsmarować polewę po całej powierzchni ciasta.
Posypać orzeszkami pinii i podawać.

Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj