Mocno owocowa wegańska drożdżówka!

22 kwietnia




 Wegańska drożdżówka* z konfiturą wiśniową, gruszką, słonecznikiem, ekologicznymi jeżynami, jagodami i czarnym bzem (becla.pl) podana z pomelo i jogurtem sojowym z wiórkami kokosa

* z proteinowej mieszanki do wypieku ciasta (Pro4lifehealth)

WEGAŃSKA DROŻDŻÓWKA Z OWOCAMI
/przepis autorski/

 40 g mąki pszennej tortowej
10 g mąki ryżowej
25 g proteinowej mieszanki do wypieku ciasta
ok. 10 g świeżych drożdży
suszone owoce
dowolne orzechy lub nasiona
kilka plasterków gruszki
konfitura wiśniowa
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
70 g jogurtu sojowego waniliowego
mleko sojowe do rozrobienia zaczynu
łyżeczka pasty waniliowej
dwie łyżki syropu klonowego
rozpuszczony olej kokosowy do posmarowania drożdżówki

Robimy zaczyn - drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko i cukier puder. Odstawiamy na 15 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy dowolne bakalie i nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy konfiturą, dekorujemy plasterkami gruszki i słonecznkiem, a następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy póki ciepła.

 Smacznego!

You Might Also Like

6 komentarze

  1. taką drożdżówkę to bym kupiła w piekarni bez zastanowienia, obłędna.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna ta drożdżówka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. drożdżówka napakowana pysznościami! takie wypieki z rana są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj