Comfort food w nowoczesnym wydaniu :)

03 kwietnia



Pierogi pszenno-owsiane z nadzieniem serowo-makowym* podane z figą, pomelo i serkiem aloesowym**


PIEROGI Z SEREM I BIAŁYM MAKIEM
/1 porcja/

45 g mąki owsianej pełnoziarnistej
35 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
żółtko
60-70 ml ciepłego napoju gryczanego (może być inny)
łyżeczka oleju kokosowego
2 płaskie łyżki białego maku + 150 g twarogu + 2 łyżki syropu klonowego

Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać napoju, mieszając łyżką. 
Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
 Odłożyć na około 15 minut i  przygotować nadzienie.
Twaróg zmiksować z syropem klonowym i białym makiem.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody. 
Wyjmować po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.

SEREK ALOESOWY

150 g gęstego twarogu sernikowego 
4 łyżki ekologicznego soku z aloesu
łyżka syropu klonowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Smacznego!

You Might Also Like

9 komentarze

  1. Sztuka na talerzu. I choć staram się zainspirować w kółko lądują z miską granoli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno pierogów nie jadłam... Mak? Pachnie Gwiazdką :D

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie muszę upolować biały mak :) a pierożki to robisz preferencyjnie, niczym Twoje grubaśne omlety, idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Forma tych pierożków to zasługa wykrawaczy ;P

      Usuń
  4. Wow, gdzie ty znalazłaś tą figę?:O

    OdpowiedzUsuń
  5. i ja powiem szczerze, że w niedziele wolałabym takie śniadanie, niż te tradycyjne Wielkanocne!

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj