Truskawkowe pancakes z kokosową nutą.

25 marca


 Maślane pancakes z mąki kokosowej z kawałkami truskawek podane z kokosowym mascarpone*, truskawkami i konfiturą malinową

 *z namoczonymi wiórkami kokosa
** smażone na organicznym maśle ghee (do kupienia TUTAJ)


KOKOSOWE PANCAKES
/PRZEPIS WŁASNY/

65 g mąki kokosowej
ok. 160 g mleczka kokosowego (u mnie płynne, chociaż te z puszki też się nada)
szczypta soli
duże jajko + białko
łyżeczka cukru z kwiatu kokosa
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka masła ghee do smażenia
truskawki

Mąkę umieścić w blenderze, dodać sól, jajko, białko, proszek i cukier. Następnie dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste (nie będzie odchodziło od łyżki), dodać jeszcze trochę mleka.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Dodać pokrojone w drobną kostkę truskawki.
Patelnię natłuścić, rozgrzać i łyżką nakładać placki. 
Smażyć na małym ogniu około 4 minut z jednej strony i około 2 minut z drugiej. 
Zdjąć z patelni, udekorować i podawać póki ciepłe.

Smacznego!

You Might Also Like

9 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj