Truskawkowe pancakes z kokosową nutą.

25 marca


 Maślane pancakes z mąki kokosowej z kawałkami truskawek podane z kokosowym mascarpone*, truskawkami i konfiturą malinową

 *z namoczonymi wiórkami kokosa
** smażone na organicznym maśle ghee (do kupienia TUTAJ)


KOKOSOWE PANCAKES
/PRZEPIS WŁASNY/

65 g mąki kokosowej
ok. 160 g mleczka kokosowego (u mnie płynne, chociaż te z puszki też się nada)
szczypta soli
duże jajko + białko
łyżeczka cukru z kwiatu kokosa
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka masła ghee do smażenia
truskawki

Mąkę umieścić w blenderze, dodać sól, jajko, białko, proszek i cukier. Następnie dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste (nie będzie odchodziło od łyżki), dodać jeszcze trochę mleka.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Dodać pokrojone w drobną kostkę truskawki.
Patelnię natłuścić, rozgrzać i łyżką nakładać placki. 
Smażyć na małym ogniu około 4 minut z jednej strony i około 2 minut z drugiej. 
Zdjąć z patelni, udekorować i podawać póki ciepłe.

Smacznego!

You Might Also Like

9 komentarze

  1. ale pulchne! a ta konfitura z malin wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pulchniutkie ;)
    Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie to wygląda. A nuta kokosowa na bank robi im dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie grubaski *-* Tęsknie za truskawkami...

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko pyszne, ale jednak te truskawy najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta konfitura wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj