Puszyste placuszki kokosowe!

10 lutego






 Puszyste drożdżowe placuszki z mąki kokosowej podane z cukrem pudrem trzcinowym, pestkami granatu i sojowym kremem waniliowym

ULTRAKOKOSOWE PANCAKES
/PRZEPIS WŁASNY/

65 g mąki kokosowej
ok. 160 g mleczka kokosowego (u mnie płynne, chociaż te z puszki też się nada)
mleko do konsystencji
szczypta soli
małe jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru z kwiatu kokosa
10 g świeżych drożdży
łyżeczka oleju kokosowego

Mąki umieścić w blenderze, dodać sól, jajko, proszek, cukier i olej. Następnie dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać trochę mleka.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Patelnię natłuścić, rozgrzać i łyżką nakładać placki. 
Smażyć na małym ogniu około 4 minut z jednej strony i około 2 minut z drugiej. 
Zdjąć z patelni, udekorować i podawać póki ciepłe.

Smacznego!

ENGLISH VERSION:

Coconut flour pancakes
/ OWN RECIPE /

65 g of coconut flour
160 ml of coconut milk (coconut flour is very absorbent!)
soy or almond milk
pinch of salt
1 small egg
10 g of fresh yeast
1/3 teaspoon of baking powder
teaspoon of coconut sugar
teaspoon of coconut oil

Put the flour in a blender, add salt, egg, baking powder, sugar and oil. 
Add coconut milk and blend until smooth.
If the dough is too thick, add soy or almond milk.
Let sit for a 45 minutes.
Heat a frying pan and form pancakes with a spoon.
Fry over low heat for 4 minutes on one side and about 2 minutes on the other.
Remove from the pan, decorate and serve while warm.

Enjoy!

You Might Also Like

15 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj