Potrójnie kawowe pancakes!

26 lutego




Drożdżowe pancakes z mąki teff na bazie espresso z pokruszonymi ziarnami kawy podane z domowym sosem kawowym, pestkami granatu, pomelo, domowym jogurtem wiśniowym i kawą


POTRÓJNIE KAWOWE PANCAKES DROŻDŻOWE
/przepis własny/
/2 porcje/

Składniki:

100 ml mleka
100 ml espresso
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cynamonu
60 g mąki teff
70 g mąki pszennej graham
duże jajko
szczypta soli
łyżka ziaren kawy (pokruszonych w blenderze)
4 łyżki syropu z kwiatu kokosa
masło ghee do smażenia


SOS KAWOWY:

50 ml kawy
100 ml mleka
2 łyżki syropu z kwiatu kokosa
łyżka mąki ziemniaczanej
sproszkowane kakao

Kawę połączyć z mlekiem i syropem. Dodać mąkę ziemniaczaną, a następnie kakao. 
Dodawać kakao do czasu, gdy sos nabierze gęstej konsystencji.


Przygotowanie:

1) W 4 łyżkach mleka rozpuszczam drożdże i dodajemy syrop. Następnie dolewam pozostałą część mleka, espresso, dodaję sól, cynamon, obie mąki i jajko. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. 
2) Dodaję pokruszone ziarna kawy i mieszam.
3) Odstawiam na około pół godziny, żeby drożdże zaczęły "pracować". 
4) Dobrze rozgrzaną patelnię smaruję masłem ghee.
5) Na patelni kładę foremki i wypełniam je ciastem.
6) Smażę około 5 minut z każdej strony na średnim, a następnie małym ogniu.
7) Podaję z dodatkami oraz kawą.

Smacznego!


You Might Also Like

11 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj