Ultrakokosowe pancakes.

12 stycznia

 Pancakes z mąki kokosowej (Tropicai) na mleczku kokosowym podane z kokosowym jogurtem, morelową konfiturą z amaretto (Grashoff) i pomelo



ULTRAKOKOSOWE PANCAKES
/PRZEPIS WŁASNY/

65 g mąki kokosowej Tropicai
ok. 160 g mleczka kokosowego (u mnie płynne, chociaż te z puszki też się nada)
mleko do konsystencji
szczypta soli
małe jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru z kwiatu kokosa Tropicai
łyżeczka oleju kokosowego Tropicai

Mąki umieścić w blenderze, dodać sól, jajko, proszek, cukier i olej. Następnie dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać trochę mleka.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Patelnię natłuścić, rozgrzać i łyżką nakładać placki. 
Smażyć na małym ogniu około 4 minut z jednej strony i około 2 minut z drugiej. 
Zdjąć z patelni, udekorować i podawać póki ciepłe.

Smacznego!

ENGLISH VERSION:

Coconut flour pancakes
/ OWN RECIPE /

65 g of coconut flour Tropicai
160 ml of coconut milk (coconut flour is very absorbent!)
soy or almond milk
pinch of salt
1 small egg
1/3 teaspoon of baking powder
teaspoon of coconut sugar Tropicai
teaspoon of coconut oil Tropicai

Put the flour in a blender, add salt, egg, baking powder, sugar and oil. 
Add coconut milk and blend until smooth.
If the dough is too thick, add soy or almond milk.
Heat a frying pan and form pancakes with a spoon.
Fry over low heat for 4 minutes on one side and about 2 minutes on the other.
Remove from the pan, decorate and serve while warm.

Enjoy!

You Might Also Like

14 komentarze

  1. ultrakokosowe? Brzmi cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudowne grubasy! Kokosa uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszne grubaski :D Kokos, kokos, kokos i jeszcze amaretto! Idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki wyglądają przepięknie a smakują pewnie zabójczo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale grubiutkie! Kocham wszystko kokosowe <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ultrakokosowe? Biorę w ciemno! ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. oj, musiały być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mnie wręcz zachwyca ich grubość i puszystość!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z taką ilością kokosa musiały być przepyszne :) I takie pulchniutkie są. Mi jak dotąd takie nie wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy możesz zdradzić jak uzyskujesz taką puszystość? bo nie wierzę, że to proszek do pieczenia..?;) Boskie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj właśnie proszek, no i jajko spulchnia. Mąka kokosowa z kolei jest bardzo lekka i to pewnie głównie dzięki niej taki efekt :)

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj