Poduszeczki na mleku.

02 stycznia



Twarogowe poduszeczki z organiczną lucumą (Feinstoff) gotowane na napoju ryżowym (Alpro) podane z wiśniami


Składniki:

1 duże jajko
niecałe pół szklanki mąki pełnoziarnistej (około 50 g)
płaska łyżka organicznej lucumy
pół kostki mielonego twarogu
szczypta soli
łyżka syropu klonowego
350 ml napoju ryżowego

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wstępnie połączyć w misce.
2. Przenieść masę na posypaną mąką stolnicę.
3. Zagniatać ciasto aż do całkowitego połączenia się składników.
4. Uformować wałek i powycinać z niego prostokątne kluseczki.
5. Wrzucać na wrzącą wodę uprzednio lekko spłaszczając i gotować około 4 minut.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego!

You Might Also Like

14 komentarze

  1. nie wiem do końca, o co chodzi, ale bardzo mi się podoba więc biorę! :D
    jak smakuje lucuma? pierwszy raz się z nią spotykam, i strasznie mnie zaciekawiłaś;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, mnie też to zaciekawiło!

      Usuń
    2. Jest kwaśna, mocno owocowa :)

      Usuń
  2. i te wisienki w bieli otulone... świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. no to proszę o przepis, bo to brzmi pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko co z twarogiem lubię więc te kluseczki na pewno by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż nabrałyśmy ochotę na takie śniadanko :)
    Szczególnie na te wisienki! brakuje nam już tych owoców :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego mrożę i potem wyciągam zimą :)

      Usuń
  6. Te wiśnie wyglądają bardzo apetycznie! Ciekawi mnie ta lucuma:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama nazwa mówi że to coś uroczego, więc napewno warto zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj