Krucha tarta z jabłkami.

11 stycznia



 Pełnoziarnista korzenna tarta z ciasta kruchego z jabłkami, rodzynkami sułtańskimi i cynamonem

JEDNOPORCJOWA TARTA Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI
/przepis własny/

50 g masła
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g cukru pudru trzcinowego
1 żółtko
szczypta soli
pół jabłka
pół łyżeczki przyprawy korzennej
łyżka cukru trzcinowego

Mąkę przesiej dokładnie.
Masło pokrój, dodaj pozostałe składniki (oprócz jabłka i rodzynek) i przełóż na podsypany mąką blat.
Następnie dokładnie wyrób ciasto i uformuj w kulkę. 
Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wylep nim małą foremkę na tartę (u mnie silikonowa).
Ciasto ponakłuwaj widelcem, wyłóż na nie pół pokrojonego jabłka, trochę rodzynek i posyp cukrem trzcinowym.
Włóż do mocno rozgrzanego piekarnika i piecz aż do zarumienienia (200 stopni).
Po tym czasie wyjmij i od razu podawaj.

Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Tarty to jeden z moich ulubionych deserów. Wersję śniadaniową też bym chętnie zjadła. A z jabłkami to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak deser na śniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie :):) Uwielbiam wypieki z jabłkami, rodzynkami i cynamonem, a dano już nic podobnego nie piekłammm

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tarty, a Twoja jest na dodatek korzenna *.*

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj