Groszek ukryty w pączkach.

23 grudnia



Szybkie śniadanie i do pracy :)
Jak co roku, dopiero dzień przed Wigilią zaczynamy przygotowywać potrawy. 
 Po prostu stawiamy na maksymalną świeżość potraw :) 
Dom wysprzątany na błysk, wszystkie prezenty kupione.
 Teraz ostatni, najważniejszy etap. A więc - do dzieła!

PS. A wczoraj, na dobry początek tygodnia - wygrałam aż trzy nagrody:
blender, parowar i patelnię. 
Nadal nie mogę w to uwierzyć... 
taka koncentracja szczęścia w jeden dzień!



 Kakaowe donuty z zielonego groszku z ekologicznymi daktylami* podane ze świeżym grejpfrutem i jogurtem korzennym
* ekologiczne daktyle Crazy Jack (jak do tej pory ulubione!)


DONUTY Z ZIELONEGO GROSZKU
/przepis autorski/

120 g groszku (pół puszki)
jajko
2 płaskie łyżki dowolnej mąki
płaska łyżka gorzkiego kakao
łyżka syropu z kwiatu kokosa
pół łyżeczki proszku do pieczenia
ekologiczny sok z żurawiny (około 100 ml)
(można użyć dowolnego soku lub mleka)
szczypta soli
kilka kropli aromatu migdałowego
masło klarowane do smażenia
kilka daktyli

Wszystkie składniki zblenderować na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać trochę płynu.
Do ciasta dodać pokrojone daktyle.
Piec w dobrze rozgrzanym wypiekaczu około 8 minut.
Podawać póki gorące.


Smacznego!








You Might Also Like

8 komentarze

  1. z groszku? no genialne! a czy mogę prosić o przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo, gratulacje! :)
    I chętnie spróbowałabym tego ukrytego groszku!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie pomyślałabym, żeby z groszku takie pączuszki upiec i to na słodko - świetne!
    gratulacje i powodzenia w przygotowaniach! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje! :)
    Groszkowe donuty? Chcę!

    OdpowiedzUsuń
  5. to niesamowite ile pyszności można zrobić z niepozornych składników! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wyglądają takie małe oponki :D Ale, że z groszkiem? ciekawe :P

    OdpowiedzUsuń
  7. szczęściara z Ciebie :)
    gratuluje :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj