726. Orzechowe pączki w świątecznym klimacie.

26 listopada







DONUTY JĘCZMIENNE Z ORZECHAMI
/przepis własny/

180 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
łyżka mąki kokosowej
łyżka mąki arachidowej
pół łyżeczki przyprawy korzennej
jajko
ok. 100 ml mleka
aromat migdałowy
łyżka syropu klonowego
szczypta soli
szczypta sody
kilka orzechów włoskich HELIO
łyżeczka oleju kokosowego

Kaszę łączymy z pozostałymi składnikami (oprócz orzechów) za pomocą blendera.
Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jednak powinno odchodzić od łyżki.
Przekładamy ciasto do foremek na donuty, a na wierzchu układamy pokrojone orzechy włoskie.
 Pieczemy około 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

12 komentarze

  1. Wersja orzechowa jak najbardziej dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. one tak uroczo wyglądają, małe pączusie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. :) Czy kaszę jęczmienna mogę zastąpić jakaś inną?
    Chciałam dziecku zrobić a tej kaszy on po prostu nienawidzi,pewnie nawet wyczuwalna nie jest ale nie będę ryzykować.
    Hmm..A ryż?Ryżowe by wyszły? Czy nie zbyt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam ryżowe babeczki i wyszły, także myślę że ryż może być. Proponuję również zastąpić kaszą jaglaną lub gryczaną niepaloną. :)

      Usuń
  4. Pączusie cudnie upieczone , aż mam ochotę schrupać chociaż jednego ....:)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę się zaopatrzyć w taką formę do pieczenia pączków! zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteś mistrzynią w tej dziedzinie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne połączenie i ten wygląd <3
    Niedawno zakupiłam gofrownice na wymienne wkłady i mam identyczne formy na ciacha. Czas zadziałać ! ;)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj