725. Babeczki z ciecierzycy!

25 listopada

 Ciecierzycowe babeczki z amlą* podane z kremem nugatowym Vivani, sosem żurawinowym i jogurtem brzoskwiniowym


* amlę (amalaki) możecie kupić tutaj:
Logo







A rok temu...




BABECZKI Z CIECIERZYCY
/przepis autorski/
/1 porcja/

150 g ugotowanej ciecierzycy
35 g mąki z pszenicy durum
10 g proszku z amalaki (można zastąpić mąką)
szczypta soli
pół banana
jajko
1/3 łyżeczki sody
ewentualnie mleko do rozrzedzenia masy
krem czekoladowy  i sos żurawinowy do podania

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki. W razie potrzeby dodać mleka.
Gotową masę przełożyć do foremek.
Piec około 15 minut w specjalnym wypiekaczu lub w piekarniku (190 stopni).
Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

12 komentarze

  1. Musisz mieć chyba jakąś niesamowitą moc, bo wszystkie Twoje wypieki są idealnie puchate! Nie mam pojęcia jak to robisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam cię za te kremy <3 nugatowy to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pulchniutkie i na pewno przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To śniadanie to rewelacja, ślinka aż sama cieknie :) Coś pięknego :) Swoje robią tez świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak apetycznie oblane tym kremem...!

    OdpowiedzUsuń
  6. żurawina? nugat? nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam strączkowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ok, zapowiedziałam na Instagramie, że zajrzę, to zaglądam :)
    Śliczne masz tu zdjęcia i w ogóle bardzo "ciepło", klimatycznie. Co zaś do samego dnia, ciecierzycę jadłam raz - konserwową - zapieczoną w piekarniku w formie doobiadowych chrupek. Dawała radę, ale fanką jest jestem. Może gdybym spróbowała innej postaci, na przykład babeczkowej... kto wie ;)
    Na koniec zapraszam również na mojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepysznie :) Błagam gdzie znajdę przepis ??

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj