720. Klonowe cranberry pie.

20 listopada


***
Czyli żurawinowa wersja amerykańskiego przysmaku.


Każdy chyba już słyszał o syropie klonowym. 
Ja jestem jego wielbicielką dopiero od roku, jednakże dopiero teraz dowiedziałam się, że istnieją różne jego rodzaje. 

Naturalny syrop klonowy jest otrzymywany poprzez odparowanie wody z soku z klonowego pnia. 
Jest bogaty w cukry, sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu), witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy) i podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze. 
Ma bursztynową barwę, gęstą konsystencję i słodki, lekko przydymiony smak.

W zależności od temperatury odparowania, uzyskuje się różne rodzaje syropu. Mają one taką samą wysoką jakość, a różnią się kolorem, smakiem i sugerowanym zastosowaniem. 
Jasny syrop jest wytwarzany na początku sezonu i odparowywany w niższej temperaturze, podczas gdy najciemniejszy zwykle pod koniec sezonu, w temperaturze dochodzącej do 107 °C.

Grade A Light Amber – jasny, złoto-bursztynowy kolor i delikatnie klonowy smak;
Grade A Medium Amber – bursztynowa barwa i wyraźnie klonowy smak; 
Jest uniwersalny, używany zarówno do deserów jak i wytrawnych potraw.
Grade A Dark Amber – charakterystyczny intensywny smak i ciemno bursztynowy kolor; 
Ma szerokie zastosowanie w przygotowywaniu potraw, drinków i koktajli. 
Nadaje się do pieczenia ciast, mięs i ryb.
Grade B Amber – ciemny, brunatny kolor i głęboki, bogaty, lekko karmelowy smak; 
Doskonały do pieczenia.
Grade B Dark – ma bardzo intensywny, klonowy smak; 
Jest używany w przetwórstwie spożywczym, np. do produkcji płatków śniadaniowych, 
do wędzenia mięs i wędlin. Dostępny wyłącznie w ilościach hurtowych.

Do przygotowania nadzienia żurawinowego użyłam własnie syropu typu B Amber. 
Do tej pory miałam okazję próbować jedynie tych z kategorii A i faktycznie muszę przyznać, że różnica jest odczuwalna. 
Syrop ten jest odrobinę gęstszy, ciemniejszy i wyraźniejszy w smaku. Po prostu idealny!


Możecie kupić go tutaj:



Klonowe pełnoziarniste cranberry pie oprószone cukrem pudrem trzcinowym



CRANBERRY PIE
/przepis własny/

Składniki:

Ciasto kruche:

75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
duże jajko
mąka do podsypywania
sól
dwie łyżki syropu klonowego
35 g masła

Nadzienie:

200 g świeżej żurawiny
3 łyżki syropu klonowego (nie polecam pomijać)

Przygotowanie:

Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. 
Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
 Żurawinę umyć, umieścić na patelni, dodać syrop i podlać wodą.
Dusić około 10 minut aż utworzy się sos.
Formy w wypiekaczu (lub wysokie foremki, jeśli korzystamy z piekarnika) natłuścić.
Ciasto wyjąć, rozwałkować podsypując mąką. 
Wyciąć dwa kółka, jeden większy i drugi mniejszy.
Większym kółkiem wylepić foremkę, nakłuć widelcem.
Umieścić w nim żurawinę i przykryć drugim kółkiem.
Piec około 10 minut w wypiekaczu.
Jeśli korzystacie z piekarnika, ustawcie temp. na 200 stopni i pieczcie do zarumienienia.

Smacznego!


***
A rok temu...



You Might Also Like

9 komentarze

  1. Błagam o przepis! To wygląda niesamowicie! Chcę takie ciacho! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak Apple Pie amerykańskiej gosposi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie to wygląda. Muszę się zaopatrzyć w syrop klonowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie miałam pojęcia, że jest tyle rodzajów! A syrop klonowy uwielbiam i koniecznie muszę spróbować innych typów :)
    I dołączam się do prośby o przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kwaśną żurawinę, w takim cieście musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. niebo na talerzu <3 również błagam o przepis haha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. to wygląda tak imponująco, że zazdroszczę śniadania!

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj