682. Wegańskie knedle ziemniaczane!

11 października

Dzisiaj jedne z ulubionych knedli, czyli knedle ziemniaczane. W dodatku wegańskie, z mąki kokosowej i semoliny (moje ulubione połączenie) i nadziane śliwkami. Podane w towarzystwie twarożku z namoczonymi suszonymi figami, dodatkowo posłodzonego ekologicznym złotym syropem, słodkich pestek granatu, orzechów włoskich (do których dopiero dzisiaj się przekonałam) oraz kremu kasztanowego od Bonne Maman. 

A właśnie - odkryłam świetne organiczne bakalie, orzechy i przyprawy angielskiej firmy Crazy Jack, które smakują naprawdę dobrze. Chyba znów zacznę lubić niektóre suszone owoce, za którymi niegdyś nie przepadałam. Polecam! 


Wegańskie knedle ziemniaczane ze śliwkami podane ze słodkim figowym twarożkiem, pestkami granatu, kremem kasztanowym i ekologicznymi orzechami włoskimi
Vegan Potato dumplings stuffed with plums served with sweet fig quark, pomegranate seeds, chestnut cream and organic walnut pieces






WEGAŃSKIE KNEDLE ZIEMNIACZANE
/przepis własny/

180 g utłuczonych ziemniaków
40 g budyniu o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
10 g mąki
20 g mąki kokosowej
szczypta soli
łyżeczka syropu z kwiatu kokosa
dwie małe śliwki

Ziemniaki wymieszać za pomocą widelca z mąką kokosową, solą, budyniem i mąką.
Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i ugniatać aż do połączenia się składników.
Na koniec dodać syrop i ponownie zagnieść.
Oprószonymi mąką dłońmi odrywać kawałki ciasta,
do środka wkładać po kawałku śliwki, zlepiać i formować kulki.
Gotować około 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjąć, udekorować i podawać.

Smacznego!

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Ale dawno nie jadłam knedli! Muszę niedługo jakieś zrobić, bo przez Ciebie mam teraz meeega ochote :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj